3 motive pentru care lucratul de acasă este stresant

Credeai că lucratul de acasă înseamnă relaxare totală și o activitate care respectă întru totul propriul ritm? 41% dintre angajații care lucrează de acasă consideră că sunt stresați, față de numai 25% dintre cei care lucrează la sediul firmei.
În cadrul unui studiu care a inclus 15 țări s-a încercat determinarea nivelului de stres în funcție de locul în care se desfășoară activitatea profesională. Astfel, deși majoritatea persoanelor au impresia că lucratul de acasă ar putea favoriza un echilibru mai bun cu viața de familie, rezultatele au arătat că angajații se consideră mai stresați decât cei care merg zilnic la sediul firmei. Acest lucru este surprinzător, având în vedere percepția generalizată că activitatea la domiciliu este mult mai relaxantă. Concluzia a fost motivată de faptul că persoanele care lucrează de acasă sunt supuse presiunii pentru că trebuie să-și verifice constant telefonul mobil, conexiunea Internet sau pentru că li se pare că nu vor avea sprijin imediat atunci când intervine o problemă.
Este adevărat că multe persoane asociază lucratul de acasă cu flexibilitate, în special în ceea ce privește stabilirea orelor de culcare și de trezire.
Sentimentul de libertate este foarte plăcut pentru că încadrarea într-un orar fix nu este întotdeauna simplă. De asemenea, s-a semnalat și libertatea în plan personal marcată prin evitarea neînțelegerilor între colegi, a bârfelor și a oricărui tip de confruntare. Cu toate acestea, studiul realizat de Națiunile Unite relevă un nivel mai ridicat de stres în cazul celor care muncesc de acasă pentru că folosesc mai des dispozitivele mobile și laptopurile și suferă de insomnie.

 
Iată care pot fi sursele de stres atunci când lucrezi de acasă:

 
1. Lipsa unei structurări a activității

Lipsa limitelor clare și posibilitatea de a utiliza oricând vrei rețelele de socializare îți vor da sentimentul de libertate, dar este foarte ușor să pierzi controlul și să devii dezorganizat. În multe cazuri orarul de lucru flexibil înseamnă până la urmă mai multe ore lucrate pentru că apar foarte multe lucruri care îți distrag atenția, mai ales dacă cei din jur nu conștientizează că îți întrerup programul de lucru.
Dacă te culci mai târziu pentru a termina tot ce ai de făcut poți ajunge să-ți creezi un program care favorizează insomnia, iar verificarea constantă a rețelelor de socializare îți va fura o mare parte din orele productive.
Chiar dacă te deranja programul fix de dinainte este esențial să înveți să-ți trasezi și tu un ritm la fel de clar pentru a evita oboseala și stresul.

 
2. Prea mulți factori care distrag atenția

După cum s-a menționat mai sus multe persoane au tendința de a uita că sunt în cadrul programului de lucru, primind vizite la orice oră sau mergând în oraș la mijlocul intervalului. Nu te teme să refuzi ceva spunând că trebuie să lucrezi pentru că orele în care ești ocupat sunt la fel de importante precum cele pe care le petreceai la birou, la sediul firmei. Nu lăsa ziua să se transforme într-un șir de întreruperi pentru că rezultatele tale vor avea de suferit și ți se va părea că nu ești deloc eficient. Spune clar că nu poți primi vizite chiar acum, că nu ai timp să mergi să rezolvi ceva sau că vei încerca să ajuți după ce îți termini programul de lucru.
Nu te gândi că nu este decât o oră sau câteva minute. Toate aceste lucruri minore se acumulează și deodată vei vedea că s-a terminat ziua și nu ți-ai realizat obiectivele și trebuie să lucrezi până târziu.

 
3. Dificultatea de a stabili limite

Este foarte important să-ți creezi o structură clară a relațiilor și a programului zilnic, precum și să nu depășești limitele care creează confuzie între orele de relaxare și cele de lucru. Este greu să stabilești limite dacă ceilalți se așteaptă să ai timp să vorbești exact când au și ei un interval liber. Dacă ai ales să lucrezi de acasă pentru a putea avea grijă de copii pe timpul zilei poate fi o adevărată provocare să te concentrezi pe atribuțiile de serviciu în timp ce ești atent mereu la ce fac cei mici și le răspunzi la întrebări sau le pregătești mici gustări.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod