Centrul European al Consumatorilor te sfatuieste: Ce este roamingul si cum il folosim in Europa?

Cel mai simplu mod de a explica roamingul este următorul: atunci când călătoriți în străinătate puteți utiliza în continuare telefonul mobil. Puteți să sunați și să fiți sunat, puteți trimite și primi mesaje de tip text (SMS) sau aveți posibilitatea de a descărca melodii și de a vă citi email-urile.
Apelurile efectuate, SMS-urile și serviciile de date sunt operate de o rețea străină, pentru că în mod normal furnizorul dumneavoastră de acasă nu operează și în acea țară străină. Pentru acest serviciu operatorul străin percepe anumite taxe operatorului de acasă, care mai departe vă sunt facturate dumneavoastră.

1. Roaming SMS

Când trimiteți sau primiți un SMS în timp ce sunteți în străinătate utilizați serviciul de roaming SMS.
Atunci când trimiteți un SMS în timp ce sunteți în străinatate, operatorul vă va factura un tarif mai ridicat decât de obicei.
Acest tarif include costurile suplimentare pe care le presupun utilizarea rețelei străine și transferul SMS-ului către rețeaua de acasă. Operatorii nu taxează primirea unui SMS atunci când sunteți în străinătate.

2. Roaming de date

Puteți utiliza diverse servicii de date atunci când sunteți în străinătate: trimiterea și primirea de mesaje multimedia, citirea și trimiterea e-mailurilor, utilizarea internetului prin intermediul telefonului sau chiar conectarea laptopului la internet printr-un card de date.

Prețul serviciilor mobile de date este de cele mai multe ori stabilit pe baza volumului de date, care se măsoară fie în kilobiți (KB), fie în megabiți (MB).
Un e-mail are în mod normal între 1 și 50KB; o pagină a unui ziar on-line poate avea 100KB sau mai mult. Pentru a descărca o melodie, trebuie să transferați între 2 și 5MB de date. Operatorul de acasă va va factura un preț care va include și taxele impuse de operatorul rețelei străine.  

3. Roaming de voce

Când sunați sau primiți un telefon în timp ce vă aflați în străinătate, utilizați serviciul de roaming de voce.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod