Anvelope de iarnă sau all-season?

Pe măsură ce se apropie finalul anului, mulți șoferi deja se pregătesc de iarnă și-și montează anvelopele destinate sezonului rece.
Cei care, în schimb, sunt în situația că trebuie să achiziționeze unele, se întreabă dacă mai merită sau nu efortul financiar pentru așa ceva și se reorientează spre anvelope all-season. În anumite situații, această soluție poate fi una foarte corectă. Dar nu în toate.
 
Trebuie înțeles foarte clar că o anvelopă all-season va fi mai puțin performantă vara decât o anvelopă de vară și mai puțin aderentă pe zăpadă decât o anvelopă de iarnă. Partea bună este că deseori diferențele nu sunt foarte mari. Există situații în care o anvelopă all-season premium să se comporte mai bine decât două anvelope de buget, dedicate pentru sezoane.
În schimb, dacă aveți jante de dimensiuni diferite pentru anvelopele de vară decât cele pe care le folosiți pentru pneurile de iarnă, va trebui să vă hotărâți pe o singură dimensiune. Nici asta nu este o mare pierdere, prin urmare poate fi iarăși o situație bună. Mai mult, dacă nu intenționați să mergeți la munte iarna, un pneu all-season este destul de optim. 
 
Până acum am vorbit de câteva situații în care alegerea unui set de anvelope all-season în detrimentul a două seturi dedicate este o soluție potrivită, ar trebui să fim atenți și la alte situații. Spre exemplu, dacă locuiți într-o zonă de deal sau de munte, sau într-o zonă unde iarna se întâlnesc des ninsori, viscole și polei, atunci nu ar fi optim să vă gândiți la anvelopele all-season.
În plus, cu cât puterea motorului mașinii este mai mare, cu atât aceste pneuri nu vor performa pe măsura așteptărilor. Ba chiar mult sub ce vă așteptați. De asemenea, nu vă bazați pe faptul că mașina are tracțiune integrală. Asta vă va ajuta, desigur, la plecările de pe loc. Dar la frânare, deja contează pneul, nu tracțiunea.
 
 
 
O altă situație este aceea în care iarna mai faceți deplasări în afara localității. Fie că mergeți în vizită la rude sau în concediu, nu veți ști niciodată cum se poate schimba vremea. În plus, în perioada sărbătorilor de iarnă se întâlnesc deseori temperaturi sub zero grade și pot apărea pete de polei.
Ei bine, acolo diferența de anvelope este una crucială. Ea poate face diferența dintre o călătorie liniștită și una cu surprize neplăcute. Nu vă bazați neapărat că prognoza meteo pe săptămâna viitoare va fi totul cald și frumos. Aceasta se poate schimba și poate  nu veți dori să vă scurtați concediul sau vizita din cauză că nu aveți anvelopele potrivite.
 
Vorbeam mai devreme de jantele de dimensiuni diferite pentru anvelopele de vară și cele de iarnă. De foarte multe ori roțile dedicate sezonului cald sunt cu jante de dimensiuni mai mari și taloane ale anvelopelor mai mici. Acestea sunt în mod normal mai scumpe decât anvelopele pentru jante cu dimensiuni mai mici.
Sigur, puteți opta pentru anvelope all-season pentru jantele mai mici și anvelope de vară pentru cele mai mari. Dar atunci nu veți face nicio afacere. Mai bine dotați-vă mașina cu pneuri de iarnă din toamnă, încă înainte să apară primii fulgi de zăpadă, și schimbați-le după Paște. Astfel, cele două seturi de roți vor putea rezista fără probleme de uzură până la limita duratei de viață a anvelopelor.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod