Premiile de la Berlinale 2024. Sebastian Stan, cel mai bun actor în rol principal: "Pentru un băiețel din România, acest lucru înseamnă foarte mult!"

Sâmbătă seara, 24 februarie, a avut loc gala de premiere a Festivalului Internațional de Film de la Berlin. Iată care sunt marii câștigători!
Juriul prezidat de actrița Lupita Nyong'o, compus din actorii și regizorii Brady Corbet și Jasmine Trinca, regizorii Ann Hui, Christian Petzold, Albert Serra și scriitoarea Oksana Zabuzhko au acordat Ursul de Aur pentru cel mai bun film și Ursul de Argint pentru numeroase alte categorii, incluzând cel mai bun actor în rol principal și secundar, cea mai bună regie și cel mai bun scenariu. 

Cel mai bun film


Premiul pentru cel mai bun film a fost acordat producției Dahomey de regizoarea franco-senegaleză Mati Diop, un documentar-eseu de o oră și 7 minute ce ilustrează 26 de artefacte care s-au întors dintr-un muzeu din Paris în țara lor originară din actualul Regat Benin.
Filmul începe într-un mod original cu o voce groasă care întruchipează artefactele, însă curând realizăm că atenția se mută rapid de la artefactele aduse înapoi către problemele resimțite de cetățenii din Benin. Deși au fost înapoiate, sute de alte obiecte culturale sunt în continuare în muzeele din străinătate. Urmează dezbateri intense între localnici în care se discută identitatea sau lipsa de identitate pe care încă o resimt din cauza colonizatorilor francezi, o femeie remarcând faptul că esența identității lor a fost furată deoarece până și limba în care vorbesc și care este predată în școli este franceza și nu limba lor originară.
Când a primit premiul, regizoarea Mati Diop a afirmat că "susține Palestina".

Cel mai bun actor în rol principal


Actorul român Sebastian Stan, protagonistul comediei negre A Different Man, despre care puteți citi mai multe aici, a câștigat Ursul de Argint pentru cel mai bun actor în rol principal. Acesta îl interpretează pe Edward, un actor aspirant din New York, care trece printr-un tratament experimental de reconstrucție facială. Cu toate astea, deși trece printr-un proces de metamorfoză și își reîncepe viața de la zero, având un aparent succes, Edward devine obsedat de Oswald, un alt bărbat care se confruntă cu aceeași problemă facială pe care o avea chiar el inițial, dar care își trăiește la maximum, acceptându-și condiția.
Sebastian Stan realizează un rol remarcabil, iar actorul a afirmat pe scenă că este primul lui festival de film european la care participă și ”pentru un băiețel din România, acest lucru înseamnă foarte mult, așa că---> Citește mai departe...
25 Februarie 2024
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod