Premieră medicală mondială: O femeie a născut după ce i s-au transplantat țesuturi ovariene proprii prelevate în copilărie

Medicii au demonstrat că, în viitor, copiii cu boli grave, cum ar fi cancerul, ar putea avea ei înșiși copii


Transplantul de măduvă osoasă a fost realizat cu succes, chiar dacă pacienta a trebuit să continue medicamentele imunosupresive în următoarele 18 luni din cauza unei reacții a grefei împotriva gazdei. Iar pentru că ovarul rămas era deficient, tinerei i s-a prescris un tratament hormonal substitutiv când avea 15 ani.

Zece ani mai târziu, pacienta a dorit să aibă un copil.

Pentru redarea fertilității, medicii au decongelat o parte din țesuturile ovariene și au implantat patru fragmente pe ovarul stâng rămas, iar alte 11 fragmente în alte părți ale corpului. Țesuturile grefate au reușit să producă ovocite mature. La peste doi ani după transplant, ea a rămas însărcinată în mod natural, la vârsta de 27 de ani, și a dat naștere unui băiețel sănătos în noiembrie 2014.

Prezentând acest succes, medicii belgieni au subliniat posibilitatea ca, în viitor, copiii cu boli grave, cum ar fi cancerul, să poată avea ei înșiși copii mulți ani mai târziu, informează agenţiile citate de Agerpres.

În lume au fost consemnate cel puțin 35 de nașteri care au avut loc după acest tip de autogrefe de țesuturi, dar acestea au fost prelevate de la femei adulte.
De aceea, capacitatea țesuturilor ovariene imature de a produce ovocite funcționale rămâne să fie dovedită, subliniază echipa medicală condusă de dr. Isabelle Demeestere, ginecolog la spitalul Erasme din Bruxelles.


Foto: Hepta

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod