Iată ce înseamnă Revelionul și cum se sărbătorește el în lume

Revelionul este ultima noapte a anului calendaristic. Este sărbătorită în toată lumea, de obicei cu artificii și o petrecere mare.
Revelionul este una dintre cele mai mari ocazii din anul calendaristic, în majoritatea locurilor din lume, ceea ce înseamnă că există o istorie fascinantă în jurul modului în care este sărbătorit, care se întinde până în cele mai vechi timpuri.
 
Există, de asemenea, mai multe moduri în care oamenii sărbătoresc Noul An, fie că este vorba de artificii într-un oraș, în  epoca noastră modernă, sau de tradiția Spaniei ca oamenii să stea acasă, cel puțin până la ora 12, și să marcheze trecerea în Noul An prin consumul a 12 boabe de struguri, la miezul nopții. Indiferent de modul de a sărbători noul an, există ceva diferit, dar și ceva unic în el.
 

 
Babilonul, leagănul sărbătorii de Revelion

 
 
Babilonienii au fost primii oameni care au sărbătorit Anul Nou, într-o anumită formă. Nu știm multe despre ce au făcut, dar poate au avut o petrecere mare la Grădinile suspendate din Babilon?

Cea mai veche înregistrare a unei sărbători de Anul Nou vine acum peste 4.000 de ani de la vechii babilonieni. Totuși, ei nu au sărbătorit Anul Nou în același timp cu noi. În schimb, Anul Nou a fost marcat de o mare sărbătoare la echinocțiul de primăvară. Pentru noi ceilalți, acesta este momentul anului în care zilele încep să devină mai lungi decât nopțile.
Deoarece trăiau în emisfera nordică, acest lucru a fost, cel mai probabil, undeva pe la sfârșitul lunii martie.
 
Babilonienii știau să petreacă. De fapt, ei au sărbătorit Anul Nou cu un festival de 11 zile, care a implicat un ritual diferit în fiecare zi. Nu se știu prea multe despre asta, dar ceea ce știm este destul de interesant. Festivalul s-a numit Akitu și a celebrat o victorie a zeului cerului, Marduk, asupra zeiței malefice a mării, Tiamat.
 

 
Romanii au mutat Revelionul pe 1 ianuarie

 
 
Romanii au fost primii oameni care au sărbătorit Anul Nou pe 1 ianuarie, datorită lui Iulius Cezar.
 
Deși am putea crede că romanii aparțin istoriei antice, ei au apărut la 1.500 de ani după primele urme ale Babiloniei! Oricum, le-a plăcut o petrecere bună de Anul Nou. Ei au fost, de asemenea, primii oameni care au sărbătorit Anul Nou când o facem noi, pe 1 ianuarie.
 
Există un motiv bun pentru asta. Calendarul roman a fost inițial aliniat cu Soarele, dar în timp, a devenit desincronizat. Așadar, Caesar a adăugat 90 de zile! Acesta este echivalentul a aproximativ două luni suplimentare. Ca parte a acestuia, s-a decis ca fiecare an să înceapă la începutul lui Ianus, după zeul noilor începuturi.
 

 
În Evul Mediu, au tot mutat data Revelionului, până au stabilit-o pe 1 ianuarie

 

Începutul Anului Nou s-a schimbat din nou în Evul Mediu, dar nu a rămas așa mult timp.
 
În Europa creștină medievală, conducătorilor Bisericii nu le plăcea ideea ca Anul Nou să fie sărbătorit într-o zi de sărbătoare romană, așa că s-au jucat puțin cu datele.
La început, au schimbat începutul de an pe 25 decembrie, iar apoi, hotărând că Crăciunul este cel mai bine să fie lăsat în pace, au mutat începutul de an pe 25 martie. În cele din urmă, Papa Grigore al XIII-lea și-a dat seama că nu era nimic în neregulă cu vechiul mod de a sărbători Anul Nou, așa că a schimbat data înapoi la 1 ianuarie, în 1582.
 
Iată cum se sărbătorește, astăzi, Anul Nou, în jurul lumii:

 
Spaniolii mănâncă struguri

 
 
Spania are cel mai gustos mod de a sărbători Revelionul, asta dacă îți plac strugurii!
 
În Spania, și în alte câteva țări vorbitoare de spaniolă, Revelionul este cunoscut sub numele de Noche Vieja. Este tradițional ca oamenii să stea acasă, cel puțin până la ora 12, și le place să îi prindă Anul Nou mâncând 12 struguri, la miezul nopții. Acest lucru simbolizează speranțele și visele lor pentru anul care vine. Sună și destul de gustos... Sunt petreceri mari în multe orașe din țară, dar cea mai faimoasă este în Madrid, în Puerta del Sol.
 


Italienii fac masă mare

 
 
În Italia, Revelionul este cunoscut sub numele de La Festa di San Silvestro, adică sărbătoarea Sfântului Silvestre. La fel ca în multe țări din întreaga lume, familiile se adună pentru o masă, care include, de obicei, carne de porc și linte.
După masă, este timpul să pleci în stradă pentru o petrecere mare. Dacă ai norocul să te afli într-un oraș mare precum Roma, Milano sau Napoli, atunci te poți aștepta să vezi un mare spectacol de artificii.
 
A, și nu uita să porți lenjerie roșie! Unii oameni din Italia cred că a purta lenjerie roșie în noaptea de Revelion poate aduce noroc. 

 
 
Americanii au, în Times Square, cel mai faimos Revelion din lume

 
 

Times Square găzduiește ceea ce este, probabil, cea mai faimoasă petrecere de Revelion din lume.
 
În SUA, Revelionul este sărbătorit aproape în același mod ca și în Australia. Adică familiile se reunesc pentru o masă specială și există o mulțime de artificii. New York găzduiește cea mai faimoasă sărbătoare de Anul Nou din lume. În fiecare an, mii de petrecăreți se adună în Manhattan pentru a vedea faimosul bal din Times Square coborând la miezul nopții. Mingea în sine este făcută din Waterford Crystal, care este un fel de sticlă cu model, așa că să sperăm că nimeni nu o scăpa vreodată!
 

 
China sărbătorește Revelionul pe 1 februarie

 
 

În China și în alte câteva țări din Asia de Sud-Est, Anul Nou este sărbătorit la începutul calendarului lunar, care, în 2023, cade pe 1 februarie. Festivalul durează peste două săptămâni, încheindu-se cu tradiționalul Festival al Lampioanelor.
 
Deoarece există comunități mari chineze și asiatice în multe țări din întreaga lume, majoritatea orașelor vor avea un fel de sărbătoare a Anului Nou Chinezesc, așa că nu trebuie să-ți faci griji că pierzi distracția.
 


Australia, unul dintre primele locuri din lume unde începe Anul Nou

 
 
Dacă ești în Sydney de Revelion, atunci coboară în port pentru un foc de artificii uimitor!
 
Deoarece Australia se află în extremitățile emisferei de est, este unul dintre primele locuri din lume care trăiesc Anul Nou.
 
De fapt, oamenii din alte țări ale lumii, cum ar fi Marea Britanie, se trezesc adesea cu imagini cu oameni care se distrează pe Sydney Harbour Bridge.
În fiecare an, petrecerea are o temă. În anii precedenți, acesta a fost „noi suntem una” și „unitate”, dar tema pentru evenimentul din 2022 este încă nehotărâtă.

29 Decembrie 2022
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod