David Bowie s-a stins în pace. Rămânem cu muzica lui nemuritoare


David Bowie, considerat cameleonul pop-rock-ului britanic, a excelat în numeroase stiluri muzicale, precum glam rock, art rock, soul, hard-rock, dance-pop, punk şi electronic, pe parcursul unei cariere strălucitoare, de peste patru decenii, marcată de reinventare, inovaţie muzicală şi prezentări vizuale, notează Mediafax într-un amplu material dedicat marelui muzician.

David Robert Jones s-a născut la Londra, pe 8 ianuarie 1947. El şi-a schimbat numele de familie în Bowie, în 1966, pentru a evita confuzia cu Davy Jones, solistul trupei The Monkees, celebră în anii '60.
A studiat la o şcoală de arte, excelând la cursurile de saxofon, apoi şi-a început cariera colaborând cu o trupă de pantomimă.

După o serie de colaborări cu mai multe trupe, a semnat un contract cu o casă de discuri majoră, Mercury Records, care i-a lansat în 1969 albumul "Man of Words, Man of Music", un material discografic ce a inclus celebrul single "Space Oddity", un cântec tulburător despre un astronaut, Major Tom, care suferă un accident în spaţiu şi ajunge să plutească în derivă, pe orbită, spre o moarte tragică.
Acest single, inspirat din filmul "2001: A Space Odyssey", regizat de celebrul Stanley Kubrick, ar fi contribuit, potrivit mai multor surse, la relansarea şi impulsionarea programului spaţial britanic.
Ulterior, David Bowie a folosit din nou personajul Major Tom în cântece precum "Ashes to Ashes", "Hallo Spaceboy" şi "Blackstar".

Bowie a cunoscut celebritatea abia în 1972, cu "The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders From Mars", album ce promova noţiunea de star rock care ar trebui să aibă aspectul unui extraterestru venit din spaţiul îndepărtat. Combinând cu succes rock-ul britanic cu stilul de teatru japonez Kabuki, David Bowie a creat cu această ocazie un alter-ego spectaculos şi androgin, Ziggy Stardust, notează Mediafax.

Încercând să capteze interesul publicului pentru Ziggy Stardust, David Bowie dezvăluia într-un interviu din ianuarie 1972 că era bisexual - deşi mulţi au spus că a fost doar o stratagemă publicitară -, şi-a vopsit părul în portocaliu şi a început să poarte articole vestimentare feminine. Albumul a devenit o veritabilă senzaţie şi a avut un succes de public deosebit.

Bowie şi-a schimbat stilul în 1975, devenind aproape obsedat de curentul dance/ funck din Philadelphia, şi a repurtat primul său succes în America, ajungând pe primul loc în topul Billboard cu single-ul "Fame", extras de pe albumul "Young Americans", ce a fost urmat, în 1976, de LP-ul rock avangardist "Station to Station", ce a ajuns până pe locul al treilea în topul american şi a inclus un alt single de succes, "Golden Years".

Artistul a infirmat apoi încă o dată aşteptările tuturor, stabilindu-se în Germania, unde a înregistrat în 1977 albumul "Low", primul din celebra serie "Berlin Trilogy", realizată în colaborare cu Brian Eno.

În 1980, Bowie a lansat "Scary Monsters", ce a conţinut single-ul "Ashes to Ashes", o continuare a poveştii lui Major Tom din "Space Oddity". A continuat cu albumele "Tonight" din 1984 şi "Never Let Me Down" în 1987, dar şi de colaborări spectaculoase cu artişti şi trupe celebre, precum Queen, Mick Jagger, Tina Turner.

Bowie a revenit la cariera solo cu albumul "Black Tie White Noise" din 1993, apoi a înregistrat în 1995 "Outside", în colaborare cu Brian Eno, şi a plecat în turneu alături de trupa Nine Inch Nails. A revenit în studiouri în 1996 pentru a înregistra albumul "Earthling", influenţat de stilul tehno. A lansat alte două albume, "Hours", în 1999, şi "Heathen", în 2002.

Alte cântece memorabile lansate de artistul britanic sunt "Let's Dance" (1983) - celălalt single al său ajuns pe primul loc în topul american -, "Heroes", "Changes", "Under Pressure", "China Girl", "Modern Love", "Rebel, Rebel", "All the Young Dudes", "Panic in Detroit", "Fashion", "Life on Mars", "Suffragette City".

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod