Copiii spun “DA” muzicii clasice!

Surprinzător, dar copiii chiar spun “DA” muzicii clasice! După vizitarea primelor 7 școli din sectorul 5 înscrise în programul “Spune DA muzicii clasice!”, orele neconvenționale de muzică susținute de Fonetic Quintet s-au bucurat de un număr covârșitor de reacții pozitive din partea elevilor și a cadrelor didactice!
Programul “Spune DA muzicii clasice!”, derulat de Fonetic Quintet în parteneriat cu ArCub, se află la jumătatea drumului. Până în prezent, membrii cvintetului în colaborare cu Oana Șerban au prezentat povestea “Petrică și lupul” în fața a peste 500 de copii, din cele 7 școli din sectorul 5 în care aceștia au cântat, urmând ca până la jumătatea lunii noiembrie, să viziteze și restul școlilor din același sector, înscrise în program.

Deși copiii nu sunt considerați a fi cei mai mari fani ai acestui tip de muzică, dupa experiența lecțiilor inedite derulate în primele școli, încântarea celor mici a depaşit măsura asteptărilor.
Un montaj al imaginilor filmate la primele lecții de muzică poate fi văzut aici: https://www.youtube.com/watch?v=n9_MgGWDqSM

Familiarizarea copiilor cu muzica clasică și, în special, a elevilor din sectorul 5 este instrumentul prin care membrii Fonetic Quintet şi-au propus să atingă obiectivul principal al proiectului „Spune DA muzicii clasice!” şi anume, să contribuie la diminuarea abandonului şcolar în această zonă defavorizată a Capitalei.

Rezultatele unui studiu efectuat în urmă cu un an de către Uniunea Europeană plasează România pe locul al treilea în ceea ce priveşte rata de abandon şcolar, cu un procentaj de 18,1 %.

Condiţiile precare de viaţă şi lipsa de şcolariazare a părinţilor, mulţi de etnie rromă, le  diminuează șansele de a-şi finaliza studiile celor mai mulţi dintre copiii ce locuiesc în sectorul 5 al Bucureştiului.
Fonetic Quintet, cu susţinerea Arcub, doreşte să traseze noi direcţii în dezvoltarea educaţiei elevilor din clasele primare, oferindu-le drept alternativă, în ceea ce priveşte alegerea unei careriere, studierea muzicii clasice.

Pe lângă o posibilă soluţie în privinţa abandonului şcolar de către elevii proveniţí din această zonă defavorizară, există un alt aspect pozitiv al proiectului „Spune DA muzicii clasice”: nu puține sunt studiile care enumeră beneficiile ascultării acestui gen muzical asupra dezvoltării copiilor.
Expunerea constantă a acestora la muzica clasică îi ajută la stimularea concentrării și a atenției, oferindu-le, pe termen lung, deschidere către noi orizonturi și cultivarea gustului pentru rafinament.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod