BACALAUREAT 2014: Subiectele la proba scrisă de limba română

Subiectele la limba română pentru profil real, pagina 2

La al doilea subiect, cerinţa a fost scrierea unui text de tip argumentativ de 150-300 de cuvinte despre rolul campaniilor de promovare a unui stil de viaţă sănătos.

"În elaborarea textului de tip argumentativ trebuie: să respecţi structura discursului de tip argumentativ: formularea ideilor în scris, utilizarea mijloacelor lingvistice adecvate exprimării unei aprecieri; să ai conţinutul adecvat argumentări pe o temă dată: formularea ipotezei/a propriei opinii faţă de problematica pusă în discuţie, enunţarea şi dezvoltarea corespunzătoare a două argumente adecvate ipotezei, formularea unei concluzii pertinente; să respecţi normele limbii literare (registrul stilistic adecvat, normele de exprimare, de ortografie şi punctuaţie) şi precizarea privind numărul de cuvinte", potrivit cerinţelor subiectului al doilea.

Subiectul al treilea a vizat redactarea unui eseu de 600-900 de cuvinte în care trebuiau prezentate tema şi viziunea despre lume dintr-un text poetic studiat, aparţinând lui Mihai Eminescu.

La acest subiect, pentru conţinutul eseului sunt acordate 16 puncte, respectiv câte patru puncte pentru fiecare cerinţă, iar pentru redactarea eseului alte 14 puncte, respectiv câte trei puncte pentru organizarea ideilor în scris şi pentru abilităţi de analiză şi de argumentare, câte două puncte pentru utilizarea limbii literare, ortografie şi punctuaţie, câte un punct pentru aşezarea în pagină şi lizibilitate.

Mulţi dintre elevi au spus, la ieşirea din sala de examen, că se aşteptau să primească un subiect de proză la punctul 3, relatează site-ul stirileprotv.ro.

SUBIECTELE LA LIMBA ROMÂNĂ, PROFILUL UMAN

La primul subiect, elevii au avut textul „Donna Albă” Gib.I. Mihăiescu, iar la subiectul al doilea au avut de făcut un text argumentativ despre importanța activităţilor de lectură pentru elevi.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod