Celebritățile au vizitat plantațiile de tuberoze din Hoghilag, Transilvania!

Andreea Raicu, Dana Sota, Corina Bârlădeanu au fost câteva dintre celebrităţile care au avut ocazia să viziteze plantaţiile de tuberoze din satul transilvănean Hoghilag, locul unde florile au fost cultivate prima dată în România de către sași. Tururile ghidate prin grădinile sătenilor au avut loc în cadrul Nopţii Tuberozelor, eveniment ce face parte din Festivalul Vinului - Hoghilag. Este primul eveniment organizat în scopul de a susţine comunitatea locală de cultivatori de tuberoze si continuitatea acestei tradiții săsesti

Biserica Evanghelică din Hoghilag, ce datează din 1446, a fost redeschisă publicului special pentru această ocazie. Curtea bisericii a fost transformată  într-un spaţiu interactiv pentru activităţi culinare şi culturale, dar şi pentru atelierere creative destinate atât copiilor cât și adulților.

Participanţii au putut degusta vinuri şi produse tradiţionale din zona, precum miere, brânzeturi, sucuri din coacăze, prăjituri, dulcețuri sau mâncăruri locale, dar au luat parte şi la un atelier de gătit cu Claudia-Romana Rista, Fata care Găteşte cu Flori care a încorporat florile de tuberoze într-un desert aromat.

Copiii au pictat pe lemn şi sticlă, au învăţat tehnici de realizare a semnelor de carte şi felicitărilor cu decupaje şi cu plante presate, iar cei mai talentaţi dintre ei au fost premiați pentru desenele și picturile cu flori.  Lucrările lor au fost expuse în interiorul bisericii evanghelice, unde a avut loc şi un Atelier de Sunete cu instrumente din lemn şi metal aduse din toate colţurile lumii, susţinut de Adela Vârgolici (Atelierul de Miracole).

Sunetele muzicii i-au încântat pe toți cei veniți în număr mare din Sighişoara, Mediaş, Târgu Mureş, Sibiu sau Bucureşti, dar și pe localnici, care s-au bucurat de recitalurile susținute de Rachel Reis (interpretă de muzică indie folk, de origine americană), Luminiţa Dejan (interpret de muzică populară), dar și de fanfara Blaskapelle Neppendorf, care a prin muzica ei îşi propune să ducă mai departe tradiţiile etnicilor germani.

Primii cultivatori de tuberoze din România au fost câteva familii de saşi care s-au stabilit în Hoghilag în 1955 şi care care au adus bulbii din Ungaria.
În această perioadă, culturile de tuberoze au existat numai în această zona a Transilvaniei, deoarece familiile de saşi nu au vândut bulbii şi nici nu au transmis informaţii despre cultivarea plantelor. Timp de zece ani toate florile din Hoghilag au fost vândute la piaţa din Braşov, iar ulterior, devenind rentabile, culturile s-au extins şi la alte familii. Bulbii de tuberoze au fost cumpărați şi de florari din Ploieşti. După plecarea masivă a saşilor, după 1989, culturile de tuberoze s-au extins şi în alte zone ale ţării, precum Craiova, Ilfov, Oradea, Cluj, iar floarea a devenit cunoscută în Muntenia sub denumirea de „chiparoasă”.

Primul cultivator român a fost înregistrat în Hoghilag în 1963, iar acum există 20 de familii din acest sat care au preluat tradiţia cultivării florilor de la saşi.
Fiecare dintre ei deţine în propria grădina trei plantaţii diferite de flori, tocmai pentru că planta înfloreşte o dată la trei ani. Deşi la nivel internaţional, tuberoza este folosită în industria cosmetică şi a parfumurilor, în România nu există o industrie dedicată prelucrării esenței acesteia, plantele fiind folosite numai în aranjamente florale.

Cel mai prielnic moment când poţi admira o grădină de tuberoze este la ora 19.00 pentru că acestea înfloresc doar seara şi cu precădere în luna august. Dacă ai drum prin Hoghilag, aflat la doar 16 km de Sighișoara, vizitează plantațiile de tuberoze, pe care le poţi identifica după plăcuțele cu flori, care se regăsesc pe porțile caselor sătenilor. Cumpărându-le îi ajuţi pe locuitori să ducă mai departe obiceiul cultivării tuberozelor.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod