Tu cum ai grijă să ai o inimă sănătoasă? Iată 3 sfaturi utile!

Potrivit Federaţiei Mondiale a Inimii (World Heart Federation – WHF), bolile de inimă cauzează, la nivel internaţional, peste 17 milioane decese anual, iar până ȋn 2030 se estimează că această cifră va ajunge la 23 millioane. De aceea, anual, luna septembrie este sărbătorită ca Luna Inimii, iar cardiologi din toată lumea ȋşi unesc eforturile şi atrag atenţia asupra importanţei prevenţiei bolilor cardiovasculare şi implicit a luptei ȋmpotriva colesterolului mărit, unul dintre principalii factori de risc ai acestor boli.
„Să nu uităm că bolile de inimă reprezintă astăzi principala cauză de mortalitate la nivel internaţional şi că 80% dintre decesele provocate de aceste afecţiuni ar putea fi prevenite cu un stil de viaţă sănătos”, a afirmat Prof. Dr. Florin Mitu, medic cardiolog.

Ce trebuie să faci pentru a preveni bolile de inimă? Iată 3 sfaturi pentru menţinerea colesterolului în limite normale şi implicit pentru prevenirea bolilor de inimă:

1.    Faceţi activitate fizică în mod regulat

Mişcarea este foarte importantă şi pentru menţinerea sănătăţii inimii. Atenţie ȋnsă, nu este nevoie de sport de performanţă, ci mai degrabă de mişcare uşoară practicată cu regularitate! Zilnic sau de câteva ori pe săptămână este important să alergăm, să mergem cu bicicleta, sau să facem plimbări ȋn aer liber.
De asemenea, ne ajută mult să urcăm pe scări şi nu cu liftul, să mergem pe cât posibil pe jos şi mai puţin cu maşina. Să nu uităm că sportul este şi un excelent antidot pentru stres, întrucât ne ajută să ne relaxam nu numai corpul, ci şi mintea!

2.    Consumaţi grăsimi nesaturate şi esenţiale!

Un rol important ȋn lupta ȋmpotriva colesterolului şi implicit ȋn prevenţia bolilor cardiovasculare ȋl are consumul de grăsimi nesaturate şi esenţiale.  Acestea se găsesc ȋn uleiuri vegetale (uleiul de rapiţă, cel de in), ȋn margarinele de nouă generaţie şi ȋn maioneze (produse care sunt preparate tot din uleiuri vegetale) şi ȋn fructe oleaginoase (nuci, alune, migdale, seminţe).
Grăsimi bune conţin şi preparatele din peşte gras (somon, macrou, hering). „Grăsimile nesaturate şi esenţiale de tipul Omega 3 şi Omega 6 ar trebui să se regăsească ȋn meniul zilnic. Putem ȋncepe ziua cu sandwich-uri cu margarină şi legume sau cu sandwich-uri cu somon, ȋntre mese putem servi ca gustări nuci şi diferite seminţe, iar masa de prânz sau cea de seară poate să includă o friptură de peşte.” subliniază Prof. Dr. Florin Mitu. De asemenea, legumele proaspete, uscate sau gătite, precum fasolea, lintea, mazărea şi soia, sunt aliaţi puternici în lupta împotriva colesterolului, datorită conţinutului bogat de vitamine şi fibre.
Tot Prof. Dr. Florin Mitu recomandă ca, pe cât posibil, să evităm preparatele din carne grasă de porc sau de oaie. La fel şi dulciurile rafinate care de cele mai multe ori conţin grăsimi saturate şi trans, grăsimi rele care cresc nivelul colesterolului.

3. Testaţi-vă nivelul colesterolului şi al glicemiei cel puţin o dată pe an!


Având ȋn vedere că nivelul colesterolului este fluctuant, testarea anuală este esenţială! Datorită stilului de viaţă, numărul celor care au colesterolul şi glicemia peste limite creşte de la an la an, iar cei mai mulţi află că suferă de boli ale inimii în stadii mai avansate ale bolii.
Tocmai de aceea specialiştii atrag atenţia cât este de importantă prevenţia şi, implicit, testarea anuală a colesterolului şi glicemiei.

Ţineţi minte: ȋntotdeauna va fi mai uşor să prevenim îmbolnăvirea, decât să tratăm boala!
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod