Sănătate. Cum să te fereşti de bolile gingiilor? Primele simptome


Dr. Andra Custură, medic stomatolog la clinica Andra Smile

Factorii de risc pentru dantura ta


1. Fumatul tinde să cauzeze o creştere a bolii parodontale din varii motive. Fumul inhalat poate lăsa toxine iritante pe dinţi care pot fi dificil de eliminat prin igiena orală. Aceste substanţe nesănătoase pot provoca gingiilor sângerări grave. Fumătorii pot avea, de asemenea, un răspuns imun compromis la infecţie, şi probleme cu vindecarea corectă şi oxigenarea - toţi factorii care pot influenţa negativ gingiile.

2. În timpul sarcinii, gingiile pot deveni mai sensibile şi mai vulnerabile la sângerări, din cauza modificărilor hormonale.
În timpul sarcinii, organismul suferă atât de multe schimbări, încât îi este greu să se obişnuiască cu toate acestea. Din studiile efectuate, se constată că peste jumătate dintre femeile însărcinate se confruntă cu afecţiuni gingvo-dentare. Cel mai probabil, femeile însărcinate vor prezenta simptome ale afecţiunilor gingivale începând cu a doua sau a treia lună de sarcină, severitatea acestor afecţiuni crescând până în luna a opta. În această perioadă, unele femei observă sângerări, înroşirea sau inflamarea ţesutului gingival.

3. Stresul neuro-psihic poate complica misiunea organismului de a combate afecţiunile, deoarece stresul poate duce la supresia sistemului imunitar, favorizând astfel proliferarea bacteriilor care determină afecţiunile gingivale.

4.
Persoanele cu diabet sunt mai vulnerabile la infecţiile gingivale. Structura vaselor de sânge este modificată, ceea ce poate cauza o reducere a circulaţiei sangvine, care, la rândul său poate afecta structura ţesutului gingival şi a celui osos, făcându-le o pradă uşoară în faţa atacului bacterian.

Inflamaţia gingivală este, de asemenea, asociată cu boli cardiovasculare, boli pulmonare, pneumonie, artrită reumatoidă.

Motivul principal este acumularea de bacterii în jurul dinţilor, iar de aceea tratamentul constă în îndepărtarea plăcii bacteriene în cele mai multe cazuri prin detartraj. “Atunci când dinţii sunt foarte afectaţi cu retracţii mari de os şi mobilitate patologică este nevoie de anestezie şi curăţarea subgingivală a rădăcinilor dentare prin igienizare subgingivală.
Pentru îndepărtarea completă a bacteriilor pot fi necesare paste cu diferite antibiotice aplicate în jurul dinţilor“
, adaugă Dr. Andra Custură.


Cum previi apariţia problemelor?


Cea mai bună metodă pentru a preveni afecţiunile gingivale este asigurarea unei îngrijiri adecvate. Este esenţial să vizitezi medicul dentist o dată la 6 luni. Pasta de dinţi, periuţa de dinţi, apa de gură, aţa dentară, periuţa interdentară duc la o mai bună igienă orală şi la scăderea riscului apariţiei afecţiunilor gingivale. De asemena, utilizarea tehnicii de periaj corectă asigură gingii sănătoase.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod