Imi sangereaza gingiile. De ce?

Gingiile joaca un rol important in sustinerea si protejarea dintilor. Acestea impiedica intrarea sau imprastierea infectiei spre radacina dintelui sau osul maxilarului. Ce faci in cazul in care gingiile tale sangereaza in timpul periajul sau cand mananci? Reprezinta aceste sangerari un motiv de ingrijorare? Specialistul TopSanatate, dr. Mircea Oprea medic specialist stomatologie generala, ne ajuta sa descoperim cauzele acestor sangerari.

Gingivita - cauza principala a sangerarilor gingivale

"Principala cauza a sangerarilor gingivale este inflamatia gingivala, denumita gingivita. Aceasta poate afecta doar papila gingivala – papilita - si evolueaza pana in straturile profunde ale parodontiului (totaliatatea tesuturilor ce formeaza suportul si legatura dinte – os)," informeaza dr. Oprea.

Gingivita este o inflamatie cronica si poate trece neobservata si doar in anumite momente de scadere a capacitatii de aparare locala sau iritare capata aspecte acute.

Gingivitele sunt cauzate de placa dentara care incepe sa se formeze de la o ora dupa periaj si are o acumulare maxima intr-o luna. "In urma mineralizarii placii bacteriene cu sarurile minerale, existente in mod normal in saliva, se formeaza tartrul.
Acesta adera strans de dinte si tesuturile moi gingivale. Tartrul are forma neregulata la suprafata ce determina ca prin apasarea gingiei pe suprafata acestuia sa determine leziunea gingiei si imediat si sangerarea
," mai adauga medicul stomatolog.

Sangerarile gingivale sunt provocate de microulceratiile si fragilatea capilarelor gingivale cauzate de procesul inflamator local. Aceste sangerari pot aparea din cauza:
  • Contactului cu alimentele in cursul alimentatiei;
  • Periajului dentar;
  • Folosirea scobitorilor sau a altor instrumente taioase;
  • Succiunea papilelor gingivale.


Pot fi provocate si de dereglarile hormonale sau de anumite boli

Dr. Oprea avertizeaza ca sangerarile pot aparea si in timpul unor stari fizilogice, cand apare o inflamatie locala reversibila (la pubertate, in timpul ciclului menstrual, in sarcina, in cazul utilizarii medicatiei contraceptive, la menopauza, dupa histerectomii, ovarectomii).
"In toate aceste situatii apar dereglari hormonale cu cresterea fluxului sangvin la nivelul gingiei si fragilitate capilara. Daca peste aceste fenomene se suprapune o inflamatie locala, gingivita poate avea forme grave cu sangerari abundente, dureri, usturimi."

Sangerarile apar frecvent si in cursul unor boli sistemice: diabet, hipovitaminoza C, in boli hematologice: leucemie, anemii, trombocitopenii, in urma tratamentului medicamentos cu hidantoina.


Cand trebuie sa consultam un medic?

"Chiar si in starile de sanatate gingivala aparenta clinic, sangerarea este primul semn clinic ce apare inaintea modificarilor de culoare, moment in care pacientul incepe sa-si puna, sau ar trebui, intrebari in legatura cu sanatatea gingiei si sa consulte un medic stomatolog," recomanda dr.
Oprea.
In functie de mecanismele de aparare gingivale inflamatia se poate remite sau poate avansa in straturile profunde.

In cazurile incipiente ale gingivitei pacientii nu se adreseaza, in general, stomatologului. Celelate manifestari ale inflamatiei (dureri in timpul periajului sau masticatiei alimentelor mai dure, senzatie de usturime) sunt bine tolerate (din pacate) de pacient.


In ce consta tratamentul?

"Trebuie accentuat ca sangerarea este primul semn ce apare in gingivite, iar aceasta este produsa intotdeauna de placa bacteriana," aminteste specialistul. Din acest motiv tratamentul trebuie efectuat de la primele sangerari gingivale si urmareste:

  • Depistarea si indepartarea factorilor ce determina acumularea placii bacteriene si implicit a tartrului dentar ce apare ulterior: obturatii in exces, lucrari protetice incorect adaptate;
  • Detartraj subgingival si periaj profesional;
  • Aplicarea substantelor antimicrobiene;
  • Indepartarea obiceiurilor vicioase: folosirea scobitorilor, acelor;
  • Reeducarea pacientului asupra periajului dentar folosind coloranti pentru placa bacteriana si accentuarea periajului in zonele afectate;
  • Folosirea altor metode suplimentare de igiena: ata dentara, dus bucal, stimulatoare gingivale, folosirea apei de gura.
 

Comentarii (9)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • corina pe 2 Feb 2017, 13:29
    sangerare gingie

    Nu folositi scobitorile, ci ata dentara. Luati si clatiti gura cu Solutia antibacteriana Trachisan. Este foarte buna si daca nu aveti nimic grav in cateva zile uitati de sangerari. In caz contrar -la medic!

    0
    0

  • Valentina pe 14 Sep 2012, 16:49
    Sangerarea gingiilor

    Buna ziua.ma spal pe dinti de 2-3 ori pe zi folosesc si pasta de dinti parodontax si ata pt dinti si c tot degeaba.am sangerari ft dese si cateodata ma trezesc cu gura plina de sange si un miros urat in gura ma ales dimineata.exista un tratament sau ceva care ma poate scapa de problema asta?astept raspunsul dvs multumesc anticipat

    32
    4

  • loren pe 28 Mar 2012, 21:35
    sagerare cand nanc ceva tare mere sau cand ma spal

    am o intrebare.. ....cat de grav este .. cand dinti sangereaza cand manc de obicei mere sau fructe tari... si cand ma spal pe dinti ... in rest nu am probleme.... cu dinti nu am carii adik am o igiena cat de cat buna.....

    12
    0

  • ANTOCI ADRIAN pe 20 Feb 2011, 11:29
    pe langa sangerarile gingivale am si o respiratie urat mirositoare

    ma intereseaza folosirea apei de gura e un remediu?

    15
    2

  • mihaela pe 30 Iun 2010, 13:34
    sangerarea gingiei poate insemna leucemie!!

    matusa mea a murit din cauza leucemiei si simptomele au fost sangerarea gingiei.. daca aveti si voi simpomul asta cel mai bine este sa va faceti analizele si pentru leucemie.. ca doamne fereste.. in stadiu avansat. cum a fost cazul matusei mele nu se mai poate face nimic.. in 3 luni a murit de cand i s-au facut analizele corespunzatoare si de la simptomele cu sangerarea gingiei. doamne ajuta

    6
    5

  • Tamas Ioan pe 18 Aug 2009, 11:35
    sangerare

    Doresc sa va intreb...am un cosman in legatura cu sangerarea gingiilor,ma trezesc noaptea cu gura plina de sange! va rog o recomandarea inafara de medicul stomatolog!

    27
    7

  • Ancuta pe 12 Ian 2009, 19:03
    Ata dentara

    Nu stiu daca chiar ar trebui sa te ingrijorezi, dar si eu mai patesc asta din cauza atei dentare cand spatiul dintre dinti e stramt si fortez putin si raneste gingia.

    11
    7

  • gaby pe 12 Ian 2009, 16:13
    imi sangereaza gingile?de ce?

    aseara dupa cum sunt obisnuita am mers sa ma spal pe dinti,am observat in partea de sus a gingiei a inceput sa sangereze....nu deseori mi se intampla dar as vrea sa stiu dk e grav?eu foloesc apa de gura si ata dentara....ar trebui sa ma ingrijirez sau se mai intampla ....?

    4
    3

  • Borda Zelia pe 12 Ian 2009, 12:19
    Imi sangereaza gingiile.De ce ?

    O informatie foarte, foarte utila ! Merci !

    19
    3

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod