Varicela ataca in sezonul rece



Peste 100 de copii din gradinitele din Arad, cu varste intre 2 si 5 ani, s-au imbolnavit de varicela in ultimele zile. In Capitala s-au depistat, in aceasta luna, 11 cazuri de copii care sufera de varsat de vant (denumirea populara a varicelei).

Medicii se asteapta la un varf epidemic la jumatatea lunii ianuarie. Din pacate, in programul national de imunizari nu este prevazut un vaccin pentru a proteja copiii de aceasta boala. Singura solutie este ca parintii sa cumpere vaccinul.

Febra si mancarimi

Varicela este boala infectioasa cel mai usor transmisibila, 90a dintre persoanele care intra in contact cu cei care au aceasta afectiune imbolnavindu-se.

Cei care au facut varicela in copilarie dobandesc imunitate pentru toata viata, dar virusul ramane in organism si se poate activa in momentul in care sistemul imunitar este slabit.



Boala se manifesta dupa o perioada de incubatie de trei saptamani, prin aparitia pe tot corpul a unor pete mici si rosii care se umfla si se transforma in vezicule, asemanatoare picaturilor de roua. Eruptiile dispar dupa maximum 20 de zile. Varsatul de vant se poate trata cu antitermice si pudra de talc mentolata.

"Numai in cazuri exceptionale (nou-nascuti sau bolnavi cu imunodepresie), se indica tratamentul antiviral", subliniaza medicul Simin Florescu, seful Sectiei de Boli Infectioase pentru Adulti de la Centrul de Diagnostic si Tratament "Victor Babes", Bucuresti.
Specialistul estimeaza ca numarul bolnavilor cu varicela va creste in toata tara in perioada rece.

"O gradinita se poate inchide daca o treime dintre copiii inscrisi s-au imbolnavit de varicela", potrivit medicului Laurentia Velea, de la Autoriatea de Sanatate Publica Bucuresti. In Capitala s-au inregistrat 11 cazuri la doua gradinite luna aceasta, in tot anul 2006 medicii de familie raportand peste 3.000 de imbolnaviri in Bucuresti.

Vaccinurile, scumpe la vedere

Nu toate farmaciile din tara au pe stoc vaccinuri antivaricela.
Pentru ca nu sunt incluse in schema obligatorie de vaccinare si au o cerere sezoniera, unele farmacii prefera sa le aduca numai la comanda.

In Capitala, vaccinul se poate gasi in lanturile mari de farmacii, de tipul Helpnet, Dona, Sensiblu sau 2NA, la preturi ce variaza intre 140 si 170 lei noi. La clinicile medicale, acelasi vaccin se poate gasi la pretul de 100 de lei.

Vaccinul poate fi administrat in orice perioada a anului, chiar si la copiii de un an jumatate. In cazul in care copilul este vaccinat dupa ce la gradinita au aparut deja cazuri de varicela, tot ce se poate intampla este ca vaccinul sa nu-si faca efectul.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod