Vaccinuri impotriva epidemiilor in cele 15 judete afectate de inundatii

In perioada 6 martie - 13 aprilie a.c. au fost vaccinate un numar de 1626 persoane in cele 15 judete afectate de inundatii., informeaza biroul de presa al Ministerului Sanatatii

Persoanele care au fost vaccinate in timpul inundatiilor de anul trecut isi pastreaza imunitatea cel putin doi ani. Ca urmare nu mai necesita vaccinare. Judetele in care au fost realizate vaccinarile sunt Arad, Calarasi, Cluj, Dolj, Galati, Gorj, Harghita, Mehedinti, Olt, Salaj, Suceava, Hunedoara, Teleorman, Caras Severin si Tulcea. Stocul de vaccinuri la nivelul acestor 15 judete cu risc epidemioblogic crescut este urmatorul: vaccin tetanic (44396 doze); vaccin tifoidic (2780 doze) si vaccin antihepatitic A (2347 doze) In aceasta perioada, Comitetul Ministerului Sanatatii pentru Situatii de Urgenta a dispus o serie de masuri in vederea evitarii declansarii unor epidemii in zonele afectate de inundatii: 1.
Supravegherea epidemiologica a teritoriului in zonele afectate si izolate,; 2. Suplimentarea, in caz de nevoie, cu personal de specialitate( medici epidemiologi , igienisti, microbiologi ) din judete neafectate de inundatii si din Institutele de sanatate publica pentru actiuni specifice ( catagrafierea persoanelor in vederea vaccinarii, vaccinararea, dezinfectia fantanilor, recoltarea de probe, verificarea conditiilor igienico-sanitare din colectivitati, etc) 3. Coordonarea activitatilor de asistenta medicala de urgenta si preventiva In aceste zone; 4. Asigurarea asistentei medicale permanent in zonele afectate si izolate de catre medicii de familie, statii de salvare si alte cadre medicale specializate din spitalele judetene sau orasenesti. 6. Supravegherea calitatii apei de baut in zonele afectate prin masuri de dezinfectie si analiza probelor recoltate de catre laboratoarele Directiilor de sanatate publica judetene si a celor doua institute; 7.
Informarea populatiei cu privire la masurile ce trebuie luate pentru prevenirea imbolnavirilor (consumul de apa imbuteliata sau fiarta si racita, pastrarea igienei individuale si a conditiilor igienice de preparare, depozitare si consum a alimentelor, evitarea automedicatiei in situatia aparitiei unor simptome de boala diareica sau alte boli, prezentarea imediat pentru consult de specialitate la medicul de familie); 10. Asigurarea conditiilor de izolare pentru eventualele cazuri de boli transmisibile depistate si desemnare a spitalelor si asigurarea de locuri de spitalizare pentru pacientii cu boli transmisibile si a transportului in conditii de izolare a pacientilor cu astfel de boli la unitatile sanitare desemnate; 11. Organizarea unui sistem de supraveghere cu raportare imediata a unor boli precum: boli diareice nespecifice, holera, febra tifoida, tetanus, hepatita acuta virala tip A, dizenterie, salmoneloza, antrax, pediculoza, sabie,leptospiroza ca si unor boli cu transmitere aeriana (tuberculoza, rujeola, rubeola, oreion, varicela, etc) ;.
12.Asigurarea medicamentelor, materialelor sanitare necesare prin scoaterea din rezerva Ministerului Sanatatii pentru situatii speciale si trimiterea in judetele afectate a necesarului intocmit si solicitat de autoritatile de sanatate publica locale. In judetele afectate de inundatii, Directiile de Sanatate Publica Judetene continua derularea urmatoarelor actiuni: a) Supravegherea epidemiologica a populatiei din zonele afectate si in special a persoanelor sinistrate; b) Continuarea campaniilor de vaccinare a populatiei catagrafiate din localitatile afectate; c) Supravegherea calitatii apei de baut in zonele afectate; d) Dezinfectarea cu substante clorigene a fantanilor inundate; e) Supravegherea respectarii regulilor de igiena individuala si colectiva a persoanelor aflate in centrele temporare de primire a sinistratilor; f) Supravegherea respectarii regulilor de igiena privind alimentatia populatiei din zonele afectate in vederea prevenirii aparitiei bolilor cu transmitere digestiva; g) Actiuni de educare/informare a populatiei .
Ministerul Sanatatii a organizat un sistem de raportare zilnica a situatiei din teritoriu. Ministrul Sanatatii a cerut tuturor directiilor de sanatate publica sa colaboreze cu autoritatile locale pentru prevenirea aparitiei unor epidemii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod