Vaccin contra cancerului



Aparitia cancerului de col uterin si a leziunilor canceroase vor putea fi prevenite cu ajutorul unui vaccin existent si in Romania. Cancerul de col uterin este un tip de cancer care se transmite pe cale sexuala prin infectarea cu un virus numit Human Papilloma Virus (HPV). Potrivit specialistilor, vaccinul produs de Merck Sharp & Dohme (MSD) asigura protectie de peste 90% cu conditia sa fie administrat fetelor intre 9 si 26 de ani, inainte de debutul sexual. Vaccinul este creat pentru a preveni majoritatea afectiunilor clinice induse de HPV.
Acest virus are 100 de tulpini. Vaccinul asigura protectie contra tipurilor HPV 6, 11, 16 si 18. HPV de tip 16 si 18 stau la baza a aproximativ 70% din cazurile de cancer cervical, HPV de tip 6 si 11 sunt implicate in 90% din cazurile de veruci genitale. Studiile au demonstrat ca administrarea vaccinului femeilor deja infectate cu unul sau mai multe tipuri de HPV asociate le protejeaza de afectiunile clinice provocate de celelalte tulpini HPV. Vaccinul se administreaza in trei injectii intramusculare separate in brat pe o perioada de sase luni.
Se recomanda urmatoarea programare a administrarii celor trei doze: prima la o anumita data, a doua doza dupa doua luni de la prima, a treia la sase luni de la prima doza. TESTUL PAPANICOLAU. Vaccinarea nu exclude efectuarea periodica a testului Papanicolau pentru identificarea acestei forme de cancer. Neoplasmul colului uterin reprezinta una dintre principalele cauze de deces la femei, ocupand locul al doilea ca frecventa, pe primul loc situandu-se cancerul la san. In lume, cancerul de col uterin este pe locul doi in clasamentul celor mai frecvente cauze de deces provocat de cancer la femei.
Astfel, anual sunt inregistrate aproape 500.000 de cazuri diagnosticate si aproximativ 240.000 de decese. HPV se transmite in timpul raporturilor sexuale cu un partener infectat. Printre factorii care favorizeaza aparitia cancerului de col uterin se numara activitatea sexuala precoce, tabagismul, folosirea indelungata a contraceptivelor orale, sex cu parteneri multipli. Acest tip de cancer se poate transmite si prin alte mijloace ce tin de igiena intima, cum este folosirea aceluiasi prosop de mai multe persoane, contactul direct cu un obiect infectat cu secretie si apoi atingerea zonei genitale.
PROTECTIE. Cancerul de col uterin poate fi prevenit printr-un vaccin administrat fetelor inainte de primul contact sexual
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod