Un somn bun face sa dispara migrena

Cefaleea este una dintre cele mai vechi suferinte medicale cunoscute, fiind mentionata in decursul veacurilor ca avand cele mai diferite cauze. In cartea ,Diagnosticul si tratamentul cefaleelor", dr. Adina Roceanu si prof. dr. Ovidiu Bajenaru de la Clinica de Neurologie a Spitalului Universitar prezinta cauzele acestui simptom si metodele de tratament. Lipsa somnului, dar si excesul de somn pot declansa crize migrenoase. Cea mai frecventa situatie este aceea prin care criza migrenoasa se amelioreaza prin somn voluntar, cu atat mai mult cu cat fonofobia si fotofobia il determina pe un om sa se izoleze in intuneric, intr-un mediu linistit.
Disparitia durerii este aproape completa cand pacientul a adormit. Medicii nu au descoperit nici o explicatie cu privire la acest efect al somnului asupra crizei, in afara celei care presupune o ,readaptare vegetativa a hipotalamusului". Pe de alta parte, exista migrene declansate prin exces de somn. Acestea apar din cauza hipoglicemiei sau a unui defect metabolic. La polul opus se afla cefaleele datorate privarii de somn. Specialistii sustin ca exista o alterare a continuitatii si arhitecturii somnului care reprezinta o privare relativa de somn, iar simptomele diurne, adica cefaleele, pot fi interpretate drept consecinte ale tulburarilor de somn.
In declansarea crizelor migrenoase se cunosc o serie de factori precipitanti, de natura psihica, fizica sau chimica.
Rareori un singur factor precipita un atac migrenos, fiind incriminate, de obicei, asocieri de factori, dar dintre care unii pot fi controlati si eliminati (alimentele).
* Alimentatia insuficienta, mese omise sau intarziate
* Alimente specifice: alcoolul, in special vinul rosu, si mezelurile, care contin nitrat de sodiu, cafeaua, branzeturile fermentate si ciocolata neagra. De asemenea, aditivii alimentari pot influenta aparitia unor crize migrenoase
* Privarea de somn sau, dimpotriva, somnul excesiv
* Factorii de mediu: lumina puternica, intermitenta, exercitiul fizic intens, calatoriile, modificarile rapide ale presiunii atmosferice, mirosurile puternice, expunerea la frig sau schimbarile de altitudine
* Factori emotionali, cum ar fi stresul si relaxarea de dupa stres
* Modificari hormonale, la femei, determinate de menstruatie (in acest caz cefaleea survine cu 1-2 zile premenstrual, la ovulatie sau la sfarsitul menstruatiei), contraceptivele orale si tratamentul de substitutie hormonala la menopauza, precum si sarcina
Somnolenta, cascatul frecvent, tulburarile de dispozitie, astenia difuza, foamea cu dorinta brusca de alimente dulci sau anorexia apar frecvent in ziua precedenta atacului migrenos.
Studii recente au aratat ca somnolenta si tulburarile de dispozitie pot surveni chiar cu 2-3 zile inaintea atacului migrenos.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod