Un bebelus nascut prematur a fost salvat de la orbire

50-60% dintre copiii nascuti cu greutate sub 1,5 kg sunt in pericol de a face o afectiune a retinei si doar 8% dintre ei ajung la o interventie cu laser. Medicii sustin ca dezlipirea retinei, numita si retinopatie este extrem de frecventa la nou-nascutii prematuri.
La Spitalul de Oftalmologie din Bucuresti, un bebelus nascut prematur la doar 6 luni si jumatate a fost operat cu succes. Fara aceasta interventie, fetita ar fi ramas oarba pe viata. Deoarece s-a nascut cu aproape trei luni mai repede, vasele de sange din zona retinei nu s-au dezvoltat complet, existand pericolul ca retina sa se dezlipeasca si fetita sa ramana fara vedere.

"Se fac arsuri cu laser si aceasta complicatie a prematuritatii ajunge sa fie controlata. Efectele evidente apar dupa aproximativ 10 zile si situatia se stabilizeaza", spune dr.
Adrian Burloiu, specialist oftalmolog.

Sansele fetitei de a avea o viata normala sunt foarte ridicate. Medicii sunt usurati pentru ca a rezistat foarte bine operatiei si s-a trezit din anestezie.

In spitalele din Romania, consultul oftalmologic imediat dupa nasterea bebelusului este o practica de rutina doar la Bucuresti, in restul tarii nefiind consultati nici macar copiii nascuti prematur. De aceea, medicii recomanda femeilor care au nascut prematur sa ceara un control oftalmologic imediat dupa nastere.

Retinopatia poate fi diagnosticata doar in Bucuresti, Iasi, Cluj, Timisoara si interventia cu laser trebuie efectuata cat mai repede de la nasterea copilului.
Este o afectiune cu care se confrunta multi dintre copiii nascuti prematur si cu o greutate mica. Daca arterele retinei nu sunt suficient de bine dezvoltate, ele prezinta o sensibilitate la cresterea concentratiei de oxigen din sange si favorizeaza aparitia retinopatiei. Specialistii sustin ca administrarea vitaminei E ar putea avea un efect preventiv, insa pana in prezent nu exista metode sigure de prevenire a acestei afectiuni.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod