Tratamentul diabeticilor va fi finantat de Ministerul Sanatatii



Finantarea programului national de diabet va trece din septembrie, de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) la Ministerul Sanatatii. De asemenea, primii bani colectati din taxa pe viciu vor fi alocati programului de diabet, a anuntat Vlad Iliescu, secretar de stat in Ministerul Sanatatii. Pentru derularea programului de diabet, pana la sfarsitul anului, mai sunt necesare 300 de miliarde de lei vechi. Tot din luna septembrie, medicamentele antidiabetice orale, care se acorda gratuit, vor fi livrate in toate farmaciile cu circuit deschis.
Secretarul de stat a adaugat ca insulina va fi livrata tot prin unitatile cu circuit inchis, respectiv centre de diabet sau farmacii ale spitalelor. Acesta sustine ca numarul farmaciilor care vor elibera insulina va creste, ceea ce va duce la reducerea cozilor pentru producerea acestui produs. Cristian Vladescu, seful CNAS, a spus ca in programul national sunt inregistrati 370.000 de pacienti, dintre care trei sferturi sunt tratati cu antidiabetice, iar restul sunt insulino-dependenti. Acesta a mai spus ca fondurile ramase la CNAS, dupa preluarea programului de diabet la minister, vor fi realocate altor programe.

In privinta noului sistem de distribuire a acestor medicamente, Marius Savu, presedintele Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), a spus ca Romania ramane printre putinele tari europene unde insulina se distribuie prin astfel de unitati si ca ar fi normal ca diabeticii sa-si poata lua tratamentul din orice farmacie. (L.S.)
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod