Test de urina care poate indica riscul de cancer la san

Testul de urina poate deveni o metoda eficienta in depistarea cancerului la san, datorita a doi biomarcatori care pot identifica din timp existenta unei tumori la san.
Testul presupune o aparatura de inalta performanta care examineaza urina pentru a vedea nivul a 2 biomarcatori, MMP-9 si ADAM-12, depsre care cercetatorii sustin ca pot indica stadiile incipiente ale tumorii. "De foarte mult timp dorim sa identificam si sa validam biomarcatori neagresivi care pot indica cancerul la om, inclusiv cancerul la san", a declarat autoarea studiului Marsha A. Moses, in cadrul Programului Biologic Vascular de la Spitalul de Copii din Boston.

"Recent, am identificat un mic panou de proteine in urina femeilor care sufera de cancer la san, aceste proteine precizand si stadiul afectiunii".

Pentru a verifica eficienta testului de urina in depiscarea cancerului la san, autorul a obtinut mostre de urina de la 148 femei, 44 dintre acestea aveau o afectiune precanceroasa, cunoscuta sub numele de "hiperplazie atipica", alte 24 femei prezentau un risc crescut de aparitie a afectiunii, iar restul femeilor erau sanatoase.


Cercetatorii au ajus la concluzia ca nivelul ridicat de MMP-9 este asociat cu cresterea de 5 ori mai mare a riscului de hiperplaziei atipica si cu 13 ori a riscului afectiunii insasi.

Desi, un asemenea test nu reprezinta o optiune pentru pacienti, Moses a gasit o companie Predictive Biosciences careia i-a dat licenta pentru a conduce studiile clinice de la Spitalul de Copii, incercandu-se astfel si aplicarea propriu-zisa.

Dr. Eric P. Winer, director la Centrul pentru Oncologia Sanului la Institutul pentru Cancer Dana-Farber din Boston, sustine ca "testul descoperit se aflat intr-o faza incipienta de testare, asa ca nu ne putem pronunta".



Sursa: Medline Plus
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod