Tantarii - atrasi de mirosul placut al persoanelor



Unele persoane sunt irezistibile pentru tantari, din cauza mirosului pe care il emana, in timp ce altele indeparteaza insectele fara prea mare efort. Cercetatorii au reusit, intr-un final, sa identifice substantele chimice din transpiratia indivizilor care nu atrag tantarii, trecand apoi la o etapa superioara: testarea eficientei acestora pentru a tine la distanta insectele pe cale naturala. In momentul in care transpira, fiecare om produce un amestec de substante chimice cu diferite mirosuri, dintre care unele, cum ar fi acidul lactic, atrag insectele. Exista si persoane care nu sunt muscate de tantari datorita unor substante chimice pe care le emana, camufland intr-un fel mirosul dupa care se orienteaza insectele.
Din acest motiv, anumite persoane sunt protejate, pe cale naturala, de intepaturile tantarilor, explica James Logan, care a realizat acest studiu impreuna cu colegii sai de la Universitatea din Aberdeen, Marea Britanie. Acesti produsi chimici, extrem de folositori, sunt emanati in mod natural de fiecare individ in momentul in care transpira, dar in unele cazuri cantitatea este mai mare, apreciaza Logan. Cercetatorii au construit un tub in forma de Y, iar persoane din cele doua categorii au tinut fiecare mainile la cate un capat al tubului. De la coada tubului in forma literei Y, tantarii s-au indreptat in cantitate mai mare spre una din maini.
Logan a analizat substantele emanate de corpurile participantilor la experiment care s-au dovedit a fi neatractivi pentru tantari, utilizand tot o metoda empirica: a invelit subiectii in combinezoane de plastic, dupa care le-a colectat transpiratia, izoland apoi prin proceduri de distilare substanta care tine la distanta insectele. Compusul respectiv a fost plasat prin minielectrozi pe antenele tantarilor femele si s-au verificat reactiile acestora la diferite cantitati administrate. James Logan a anuntat ca nu va dezvalui numele substantelor pana nu vor fi patentate.
El a precizat ca, desi mirosul acestora este insesizabil pentru oameni in conditii normale, ele pot avea un parfum sesizabil placut daca se acumuleaza in cantitati mari. "Descoperirea este senzationala, fiind vorba de substante chimice naturale la fel de eficiente ca acelea artificiale, dar care uneori au efecte nedorite asupra organismului", a subliniat Logan. O substanta de baza identificata de Logan pentru indepartarea tantarilor este cunoscuta si ca aditiv alimentar natural, care s-a demonstrat ca nu afecteaza sanatatea organismului. "Pentru ca poate fi usor extras din plante, intr-o zi s-ar putea produce in cantitati mari la un pret convenabil", a precizat cercetatorul.
In prezent, exista 16 voluntari in Africa pentru testarea produselor, in timp ce expertii testeaza eficienta acestora si in cazul altor insecte. (A.M.M.)
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod