Dieta vegetariana - o alternativa pentru excesul ponderal?

Tipologia personala determina o anumita dieta care trebuie urmata pentru ca aportul de minerale, vitamine si alte oligoelemente necesare unei bune functionari a corpului sa fie cel optim, iar prezentarea dietei vegetariene ajuta in acest scop

Vegetarianismul este o forma de alimentatie rationala si un mod de viata care impune renuntare la tutun, alcool si la produsele alimentare care contin carne. Directiile care sunt urmate de catre vegetarieni variaza de la vegetarianismul sever unde se consuma doar alimente de origine vegetala si biologica la semivegetarianism unde se cosuma, in plus, oua si carne de peste. Vegetarienii au un risc mai redus de a se imbolnavi de anumite boli datorita consumului mai crescut de cereale integrale, leguminoase uscate, fructe proaspete si verdeturi si sunt expusi la mai putini compusi cancerigeni pentru ca nu consuma carne.
Date recente demonstreaza ca, apropierea in alimentatie de dieta lacto-ovo-vegetariana reduce riscurile aparitiei unor boli majore. Exista o corelatie semnificativa intre consumarea frecventa, pe termen lung, de alimente de origine animala, bogate in grasimi si colesterol si incidenta bolilor cardiace, a anumitor tipuri de cancer, accidente vasculare cerebrale si diabet. Dietele care contin o varietate de cereale si legume, fructe, leguminoase si nuci sunt bogate in fibre alimentare care protejeaza fata de diabet, boli de inima, hipertensiune, multe forme de cancer si alte boli cronice. Dieta vegetariana nu are contraindicatii. Este adevarat ca aceasta dieta scade riscul pentru multe afectiuni grave (cancer, accident vascular cerebral, boli cardiovasculare, obezitate etc), dar, daca nu este echilibrata, poate duce la carente de calciu, de fier, de vitaminele B 12 si D.
Lipsa acestora, daca nu este compensata prin suplimente nutritive, are efecte grave asupra sanatatii, mai ales cand este vorba de copii, de sarcina sau lactatie, menopauza, activitate fizica intensa sau afectiuni cronice. Vegetarianismul poate fi o alternativa pentru a reduce excesul ponderal dar exista si alternative care sunt diametral opuse dietei vegetariene. Dieta Atkins recomanda preponderent consumul de carne pentru a slabi. De altfel, exista o categorie de persoane care sunt compatibile cu dieta vegetariana si alta categorie de persoane care sunt compatibile cu dieta Atkins. Pentru a identifica in ce categorie va situati este recomandat sa consultati un medic. O solutie pentru cei interesati de a identifica dieta perfecta pentru tipologia sa este oferita de campania ReductoStart care ofera posibilitatea celor inscrisi in program de a consulta gratuit un medic.
Campania ReductoStart, lansata sub sloganul "Ma Regasesc", un program educational de informare a populatiei asupra riscurilor obezitatii desfasurat la nivel national, care ofera in acelasi timp si solutii pentru prevenirea si tratamentul corect al acestei boli. In cadrul campaniei sunt implicati reprezentanti ai vietii socio-culturale si mass-media, precum si partenerii traditionali ai campaniei ReductoStart, peste 50 de medici specialisti in nutritie, farmacii si cluburi de fitness din toata tara. La dispozitia persoanelor care s-au decis sa slabeasca sanatos sta un Call Center cu numarul de telefon cu tarif normal, 021-252.33.43, precum si site-ul www.reductostart.ro, prin intermediul carora se pot face programari la medicii parteneri ai programului ReductoStart.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod