"Super rosiile" care scad riscul unor malformatii la nastere

Un consum adecvat de rosii te poate ajuta sa dai nastere unui copil sanatos, sustin expertii

Riscul de a se confrunta cu defecte din nastere este mult diminuat. Cercetatorii americani au inceput sa creeze "super rosiile" (rosii imbogatite cu acid folic) care au proprietatea de a reduce riscul de a da nastere unui copil cu malformatii, anemia si alte probleme de sanatate cauzate de o deficienta de folati. Dupa ce au reusit sa dubleze cantitatea de acid folic din rosii, expertii sustin ca-si vor concentra atentia asupra fortifierii cerealelor si a cartofilor.
"Am folosit rosiile, deoarece sunt foarte usor de lucrat cu ele. Acum incercam sa schimbam strategia si sa ne concentram asupra cerealelor si cartofilor imbogatiti cu acid folic", afirma Andrew D. Hanson, coordonatorul studiului si profesor de biochimia plantelor in cadrul Universitatii Florida. Deficienta de folati este asociata cu riscul de a prezenta malformatii la nastere, precum spina bifida (un defect al coloanei vertebrale), probleme cardiovasculare si diferite tipuri de cancer.
Produsele pe baza de cereale comercializate in Statele Unite ale Americii si in alte tari vestice sunt fortifiate cu acid folic. Femeile insarcinate sunt sfatuite sa ia suplimente de acid folic pentru a se asigura de o nastere sanatoasa. "Am produs numai cateva plante experimentale. Acest studiu este unul demonstrativ. Am aratat ca doar cu ajutorul a doua gene este posibila o crestere semnificativa a nivelului de folati din plante", concluzioneaza expertii.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • adina pe 18 Mar 2007, 13:48
    care rosii?

    Ce te faci ca nu mai sti care legume si fructe sunt bune si nu dauneaza? De ce, daca se stie ca tot ceea ce este modificat genetic sau stropit cu tot felul de prostii e mai mult daunator decat benefic, nu se iau masuri de interzicere a cultivarii respectivelor produse? Sau banii sunt mai importanti decat sanatatea oamenilor? Dar iar ma intorc si zic ca e bine, ca daca industria alimentara te nenoroceste, iti sar in "ajutor" medicii, implicit industria farmaceutica si, in final, preotii inchid ciclul -profitabil. Ce s-ar face toti acestia daca ne-am alimenta prea corect???

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod