Solutii la viciile copiilor



Ar fi indicat sa vorbesti copilului tau despre efectele negative ale fumatului, alcoolului si drogurilor inainte ca el sa ajunga la varsta adolescentei. Daca ai sarit peste aceasta etapa, tot nu este totul pierdut, spun specialistii.

Spune-i ca tigarile ingalbenesc dintii

Majoritatea isi inaugureaza adolescenta pufaind o tigara. Nicotina provoaca dependenta, iar parintii trebuie sa faca tot posibilul sa-si convinga copiii sa nu fumeze. Daca adultii fumeaza, exista mai multe sanse ca si cei mici sa le urmeze exemplul. De asemenea, parintilor fumatori le este mai greu sa-si dea seama atunci cand apare un fumator nou in casa.

Daca tii la sanatatea copilului, renunti la nicotina, pentru ca fumatul pasiv este la fel de nociv.

„Iti poti ajuta copilul explicandu-i cat de grave pot fi efectele nicotinei. Chiar daca adolescenttii nu isi fac griji in privinta sanatatii, trebuie sa insisti. Alte aspecte negative, precum cel financiar sau cosmetic, ii pot convinge mai usor. Fumatul devine costisitor, iar pe fete le poti speria explicandu-le ca pielea lor nu va mai fi la fel de frumoasa, iar unghiile si dintii se vor ingalbeni”, recomanda psihoterapeutul britanic Paula Hall intr-o analiza realizata de BBC.

Nu-l certa cand vine beat acasa

Consumul excesiv de alcool poate avea consecinte devastatoare asupra tinerilor. Cei care ajung pana la betie nu-si mai pot purta singuri de grija si sunt predispusi sa faca greseli cu repercusiuni grave.


Mai bine iti stresezi copilul cu discutii despre cat de grav este consumul de alcool, decat sa uiti sa vorbesti cu el despre acest lucru. Cand adolescentul tau ajunge acasa beat, nu trebuie sa faci o criza. Asteapta pana se trezeste si, intre timp, pregateste-ti discursul moralizator si pedeapsa.

Explica-i ca este mai bine sa se opreasca inainte de a se imbata. Astfel, nu pierde controlul asupra actelor sale si isi aminteste a doua zi de petrecerea la care s-a distrat.

Daca ia droguri, ajuta-te de prietenii lui

Viciul cel mai grav este consumul de droguri. Indiferent daca este vorba despre marijuana sau Ecstasy, droguri considerate usoare, tot problema se numeste. Tinerii apeleaza la droguri pentru a trai stari de care in mod normal nu ar avea parte.


De exemplu, cei cu probleme in familie uita de ele, cei suparati devin mai veseli, cei saraci se viseaza bogati si, chiar daca drogurile sunt scumpe, sunt dispusi sa faca orice pentru ele.

„Daca observi o schimbare in comportamentul copilului tau, nu ezita sa discuti cu el. Este foarte probabil sa refuze sau sa nege tot. In acest caz, incearca sa vorbesti cu prietenii lui. Sigur vei gasi unul care nu consuma droguri si vrea sa iti ajute copilul. Daca problema te depaseste, apeleaza la specialisi. Arata-i copilului ca il iubesti neconditionat, cu toate ca esti dezamagit de comportamentul lui. In niciun caz nu trebuie sa-l respingi, in ideea ca va reveni singur pe calea cea buna”, recomanda psihoterapeutul britanic Paula Hall.

REGULI

In ce conditii merge la petreceri

Fiecare copil are o ora la care trebuie sa ajunga acasa. Adolescentii depasesc acea ora din ce in ce mai mult. Cand copilul tau intarzie o ora nu trebuie sa exagerezi si sa suni la politie. Dar daca vine dimineata, trebuie sa aveti o discutie serioasa.

„Nu este nicio problema daca adolescentii lipsesc noaptea de acasa, in conditiile in care stii exact unde sunt. Dar daca nu-ti raspund la telefon sau nu te anunta ca se duc la o petrecere, este clar ca aveti o problema. Parintii care exagereaza cu regulile pierd mai repede controlul”, afirma Paula Hall.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod