Solutia impotriva malariei - tantarul modificat genetic



LUPTA IMPOTRIVA MALARIEI ar putea dispune in curand de arme mult mai puternice, mai simple si mai eficiente. Cercetatorii americani au modificat genetic o specie de tantari rezistenti la infectia cu malarie (care nu pot transmite infectia la om). Abilitatea sa de a bloca malaria poate insemna ca acest tantar modificat, odata eliberat, ar putea fi mai puternic decat coloniile de tantari care transmit boala. Astfel, insecta rezistenta la parazitul care produce malaria ar putea controla flagelul - 2,7 milioane de oameni mor anual de malarie, in special in Africa.
Numarul celor infectati este de zeci de ori mai mare si ajunge pana la 500 de milioane de oameni anual. Americanii spera ca vor putea eradica boala eliberand tantarii modificati genetic in zonele unde malaria este raspandita, aici urmand sa se combine cu cei care raspandesc malaria. Dupa cateva generatii de tantari "recombinati", capacitatea de a lua si transmite boala se reduce progresiv. Din ce in ce mai putine insecte (femelele tantarului anofel) vor fi purtatoare ale parazitului malariei.
Ideea nu este tocmai noua - primii asemenea tantari modificati genetic au fost creati in urma cu sapte ani, dar pana acum s-au dovedit mai putin "adaptati" si rezistenti decat rudele lor "salbatice".

Tantarii modificati genetic recent au o proteina numita SM1, care blocheaza infectia cu malarie, si o gena care le face ochii sa straluceasca in rosu sau in verde, ceea ce-i deosebeste de rudele lor. Marele avantaj ar fi ca parazitul Plasmodium, care declanseaza boala si care nu ucide tantarul normal, ii reduce in schimb capacitatea de reproducere.
Din contra, in cazul celor modificati, capacitatile de reproducere nu au fost afectate in nici un fel nici dupa ce au fost inoculati cu sange infectat. Cercetarile vor trebui insa continuate, pentru ca oamenii de stiinta au utilizat in experimentele de pana acum parazitul cel mai putin periculos pentru om. Britanicii testeaza insa concomitent o alta metoda. Echipa britanica a modificat tantarii in asa fel incat sa devina sterili. Dupa ce un numar considerabil de masculi sterili vor fi lasati in libertate, cercetatorii cred ca ei se vor imperechea cu femele normale, dar ca numarul de oua depuse va scadea drastic - ceea ce se va intampla si cu numarul tantarilor purtatori de malarie.
(E.F.)
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod