Sifilisul poate lasa sechele neurologice

Unii pacienti obtin rezultate pozitive la teste, chiar daca s-au tratat

In 90% din cazuri, sifilisul, boala infectioasa cauzata de o bacterie, se transmite pe cale sexuala. Daca nu este tratata si ajunge in ultimul stadiu (stadiul 3), boala se poate complica prin aparitia unor afectiuni neurologice, cum sunt dementa sau paraliziile generale.
Dermatologii spun ca, in acest stadiu, se activeaza bacteriile care s-au refugiat, in fazele precoce ale bolii, in ganglioni, in peretii vaselor de sange, in sistemul nervos, zone pe care anticorpii le apara mai greu.

„Persoanele care au ajuns in ultimul stadiul transmit mai putin boala, dar organismul lor nu mai are putere de aparare”, explica dr. Olga Simionescu, dermatolog la Spitalul clinic Colentina din Bucuresti.

Sechelele psihice lasate de sifilis nu se transmit

Desi multe persoane cred in zvonul ca sechelele neurologice provocate de sifilis se pot transmite trei generatii la rand, neurologii contrazic aceasta teorie. „Doar infectia se transmite, nu si sechelele lasate de boala”, afirma dr.

Radu Tanasescu, neurolog la Spitalul Colentina. De aceeasi parere este si neurologul Ioana Mandruta, de la Spitalul Universitar de Urgenta din Capitala: „Daca infectia patrunde in organismul altei persoane, o ia de la capat”.
Un tratament corect poate vindeca definitiv boala, dar exista riscul reinfectarii la persoanele care nu se protejeaza. Cei mai avantajati sunt bolnavii care incep tratamentul in fazele precoce ale bolii, deoarece injectiile cu penicilina distrug bacteria care provoaca afectiunea.
„Bolnavii care incep tarziu tratamentul raman cu sechele serologice. Asta inseamna ca analizele lor vor iesi pozitive ani la rand, chiar daca organismul este vindecat si nu mai transmite boala”, avertizeaza dr. Simionescu, adaugand ca pot interveni probleme la angajare. „In astfel de situatii este nevoie de confirmarea unui doctor care poate asigura ca nu mai exista riscul contaminarii”, precizeaza dermatologul.

Semne

Sifilisul se recunoaste dupa trei saptamani de la infectare
La 21 de zile de la contactul sexual cu o persoana infectata cu sifilis pot aparea, in zonele genitale, bube rosii, nedureroase, cu suprafata stralucitoare.

Este prima faza a bolii, iar leziunile vor fi insotite de umflarea ganglionilor (de obicei se dezvolta un ganglion mare, inconjurat de altii mai mici). Dupa 40 de zile (sifilisul secundar), bubele se dezvolta pe burta, iar dupa doi sau chiar zece ani de la infectare, apar complicatii nervoase si cardiace.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ionut pe 24 Ian 2012, 18:46
    urgent!

    si eu am sau am avut ca nu mai pot intelege chiar deloc ce se intampla cu analizele intr-o parte ies pozitive in alta parte negative.....problema e ca eu is traumatizat ma panichez f des mai toata ziua chiar daca langa mine am oameni minunati care ma ajuta sa trec peste trauma, daca m-ati putea ajuta cu niste sfaturi v-as multumi din tot sufletul!!!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod