Secretele barbatului sanatos



Pentru o viata mai lunga, fara complicatii, renuntati la tutun, beti putin alcool, faceti 30 minute de sport pe zi , recomanda expertii de la Harvard.

Barbatii aflati la varsta mijlocie sau varstnicii pot reduce cu 87% riscul de a face boli cardiovasculare daca isi asuma respectarea a cinci obiceiuri sanatoase: renunta la fumat, beau putin alcool, fac 30 de minute de sport zilnic, au o dieta sanatoasa si se straduiesc sa-si mentina greutatea sub control.

Recomandarile vin in urma unui studiu amplu, facut timp de 16 ani, pe 43.000 de barbati, cu varste intre 40 si 75 de ani, de cercetatorii de la Harvard School of Public Health.

Tigarile scad performantele sexuale

Studiul a analizat impactul celor cinci componente amintite mai sus. Consumul moderat de alcool a fost definit drept o medie de jumatate de pahar de bautura pe zi, iar dieta sanatoasa a presupus consumarea constanta de fructe si legume, cereale, pui si peste, grasimi in cantitati mici, dar si folosirea multivitaminelor.

Barbatii care au adoptat cele cinci obiceiuri au avut un risc cu 87% mai mic de a face boli de inima, in comparatie cu cei care nu au urmat cele cinci obiceiuri sanatoase, au concluzionat cercetatorii.

Specialistii explica si cum actioneaza viciile precum alcoolul si tutunul asupra sanatatii.

„Tigarile produc spasme vasculare si-l impiedica pe barbat sa aiba o erectie normala.

In plus, acestia risca sa imbatraneasca prematur, deoarece tutunul ingusteaza vasele de sange, facand ca sangele sa circule mai putin prin organism”, explica Mihaela Ionescu, nutritionist la Institutul „Prof. dr. Nicolae Paulescu” din Bucuresti.

In plus, barbatii fumatori prezinta un risc mai mare decat femeile sa faca ateroscleroza, deoarece, pana la menopauza, ele sunt protejate de hormoni.

Disfunctiile erectile sunt cauzate si de consumul de alcool. „Alcoolul creste dorinta si scade putinta, spune o vorba veche din popor, demonstrata stiintific.

Bauturile alcoolice duc la o proasta functionare a nervilor periferici si vegetativi, provocand disfunctia erectila”, mai spune nutritionistul.

Totusi, la barbatii sanatosi, un pahar de vin rosu pe zi poate avea si efecte benefice.
„Baut moderat, vinul rosu scade grasimile din sange si poate preveni aparitia bolilor cardiovasculare. Tariile, in schimb, trebuie evitate pentru ca aduc in organism alcool in forma concentrata”, adauga Eduard Adamescu, nutritionist la Spitalul „Nicolae Malaxa” din Capitala.

Faceti sport, mancati putinsi des

Cel putin 30 de minute de exercitii fizice pe zi va ajuta sa eliminati caloriile in exces si sa va recapatati optimismul.


In plus, tesuturile vor fi mai bine oxigenate.

Atentie si la alimentatie. „Barbatii sunt mai tentati decat femeile sa manance in graba, in picioare. Este un obicei prost, deoarece masticatia nu este corecta, iar digestia devine deficitara.

Evitati grasimile animale, prajelile si alimentele care contin conservanti. Periodic, de doua-trei ori pe an, este bine sa luati suplimente de vitamine si saruri minerale”, mai spune Mihaela Ionescu.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod