S-a semnat primul contract de finantare in domeniul e-sanatatii

Dr. Ion Bazac, ministrul Sanatatii, si Gabriel Sandu, ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, au semnat astazi primul contract de finantare in domeniul e-sanatatii.
Contractul este finantat prin Programului Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice", avand ca beneficiar Ministerul Sanatatii, pentru proiectul "Implementarea sistemului national de prescriptie electronica".

Totodata proiectul se inscrie in demersul MCSI de a lansare a Strategiei Nationale Romania Digitala – eStrategie pentru o Societate Informationala, care prevede implementarea unor proiecte de e-guvernare, impreuna cu mai multe autoritati publice.
MCSI propune un nou concept de guvernare electronica – eRomania, bazat pe o viziune unitara de creare a unui sistem national coerent si integrat pentru servicii publice online dedicate cetatenilor, mediului de afaceri si administratiei centrale si locale. In cadrul acestei strategii prioritare pentru MCSI componenta de eSanatate reprezinta una de importanta majora.

Introducerea Sistemului National de Prescriptie Electronica reprezinta un pas important in informatizarea sistemului sanitar romanesc si va insemna  centralizarea, transferul si schimbul de informatii intre medicii prescriptori, case de asigurari de sanatate si farmacii.
Punerea in practica a Proiectului va duce la eficientizarea proceselor de prescriere si eliberare a retetelor odata cu informatizarea sistemului. Se vor elimina astfel erorile de medicatie si neregulile care apar in sistemul actual de prescriptie. De asemenea, se va imbunatati sistemul de monitorizare si control al consumului de medicamente.   

Potentialii beneficiari ai proiectului vor fi cele 44 de Case de Asigurari de Sanatate, 5.350 farmacii si aproximativ 30.000 medici care au contract cu casele judetene de asigurari de sanatate, dar si cei aproximativ 12.000.000 de asigurati din sistemul asigurarilor de sanatate din Romania.


Securitatea pacientului va fi principalul beneficiu al proiectului, prin eliminarea  erorilor cauzate de scrisul de mana ilizibil, de interactiuni intre medicamente scapate din vedere, dozare sau frecventa de administrare incorecte, prescrierea unor medicamente scoase din uz, alergii ignorate, plan terapeutic neactualizat.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod