Roscatele sunt mai rezistente la durere

Femeile roscate din nastere sunt mai sensibile la arsurile solare, dar mai rezistente la durerile de natura fizica decat cele care au parul si pielea inchise la culoare. Profesorul Jeffrey Mogil, de la Universitatea din Montreal (Canada), afirma ca de acest fenomen se face vinovata mutatia unei gene (melanocortin-1). Gena sta la originea pigmentului deschis al parului si pielii si este cea care face durerea mai usor de suportat in cazul roscatelor. Pentru ca senzatia de durere este perceputa diferit de creierul barbatilor fata de cel al femeilor, gena nu are efectul de a calma durerea si la barbatii cu parul roscat.
Concluziile la care a ajuns profesorul canadian vor fi confirmate de cercetatorii englezi. Ei vor sa vada daca acest mecanism natural de blocare a durerii poate fi folosit pentru crearea unor noi metode de anestezie. MELANOM. Profesorul canadian a mai stabilit ca mutatia genei melanocortin-1 se asociaza si cu un risc crescut de aparitie a melanomului malign (tumoare provenind din celulele responsabile de pigmentarea pielii). Studiile au aratat ca factorul esential care declanseaza melanomul poate fi o expunere excesiva la soare, mai ales in primii ani de viata.
(Georgeta Licsandru)
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • silvia pe 12 Sep 2008, 12:50
    juju

    eu as dori sa aflu mai multe informatii in ce priveste tumoarea craniana,cum se depisteaza boala,care sunt simtomele,de ce analize sint nevoie pentru a o cerceta.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod