Romii au fost instruiti in domeniul sanatatii reproducerii si planificare familiala

Peste 120 mediatoare sanitare din comunitatile de romi din 18 judete ale tarii au fost instruite in ultimii doi ani in domeniul sanatatii reproducerii si planificarii familiale, in cadrul proiectului "Cresterea accesului comunitatilor de romi la serviciile de planificare familiala si sanatatea reproducerii", derulat de Institutul de Cercetare si Formare JSI

Proiectul (componenta a "Initiativei pentru Sanatatea Familiei in Romania", s-a desfasurat la nivel national, beneficiind de finantare din partea Guvernului Statelor Unite prin Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID).
Initiativa pentru Sanatatea Familiei in Romania se desfasoara in cadrul parteneriatului dintre Ministerul Sanatatii Publice, Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID) si Institutul de Cercetare si Formare JSI. Elementul central al acestui proiect a fost instruirea a 126 mediatoare sanitare rome in domeniul planificarii familiale si sanatatii reproducerii, cu scopul de a creste capacitatea lor de a oferi informatii in acest domeniu si de a indruma populatia roma catre serviciile de specialitate.
Instruirea s-a realizat in baza unei curicule proprii, care pune accent pe interactivitate si simplitate, incluzand teme privind anatomia aparatului reproductiv, metode moderne de planificare familiala, sarcina si ingrijirile prenatale, ingrijirea nou-nascutului, prevenirea infectiilor cu transmitere sexuala, cancerul de san si col uterin. Ulterior, mediatoarele sanitare au sustinut in comunitate adevarate "lectii" simple si interactive (sesiuni de informare). Pe perioada de derulare a proiectului au fost organizate peste 6.800 de sesiuni, in peste 200 de comunitati urbane si rurale din 18 judete: Botosani, Iasi, Neamt, Vaslui, Bacau, Vrancea, Buzau, Braila, Constanta, Ialomita, Calarasi, Giurgiu, Dambovita, Prahova, Dolj, Brasov, Bistrita-Nasaud, Bihor.
In cadrul proiectului au fost dezvoltate materiale si instrumente de informare-educare-comunicare adaptate traditiei si culturii rome, care au fost utilizate in cadrul sesiunilor de informare. O alta activitate importanta a fost sustinerea interventiilor medico-sociale in comunitatile de romi prin organizarea a 6 ateliere de lucru cu peste 110 medici de familie activi in comunitatile de romi, cu scopul de a intelege diversitatea si comunicarea interculturala si a reduce, astfel, inechitatile in accesul populatiei de etnie roma la serviciile medicale.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod