Romanii cumpara medicamente intezise

Un medicament interzis in mai multe tari din lume se vinde in Romania fara reteta, este vorba despre Aulin. Acest medicament este folosit in tratamentul durerilor si inflamatiei asociate osteoartritelor, entorselor si luxatiilor, durerilor acute si durerilor menstruale.
Medicamentul este unul dintre cele mai folosite din Romania si se gaseste la orice farmacie, insa nimeni nu tine seama ca acesta poate provoca insuficienta hepatica letala.

Acest medicament se comercializeaza liber cu toate ca specialistii din domeniu au stabilit ca acesta produce efecte daunatoare, care pot duce la deces. Mai grav este ca acest medicament este recomandata copiilor, cu toate ca riscul pentru copii este si mai mare.

In Romania acest medicament se vinde fara probleme chiar daca fostul presedinte al Agentiei Nationale a Medicamentului, dr.
Ioan Fulga, a avertizat public ca Aulin a fost interzis in mai multe tari din Europa, deoarece contine substanta nimesulid, care poate provoca reactii adverse hepatice severe si chiar moartea.

Medicamentul nu se mai gaseste in farmaciile din SUA, Marea Britanie, Spania, Japonia, Australia, Noua Zeelanda sau Canada, deoarece firmele producatoare sau cele care il comercializeaza nu au primit aprobarile necesare, din cauza reactiilor adverse pe care le produce asupra ficatului.

Efectele negative ale medicamentului au fost descoperite in 1999 de o echipa de medici portughezi.
Acestia au publicat un studiu prin care se arata ca  Aulin a produs afectiuni hepatice extrem de severe in cazul a 2 copii care, in final, au decedat. Tocmai din aceasta cauza, pe 24 martie 1999, Portugalia a decis retragerea de la comercializarea pentru copii a produsului.

De-a lungul timpului, Aulin a facut victime in majoritatea tarilor in care a fost comercializat. Astfel, in Belgia au existat 83 de cazuri de insuficienta hepatica, in Italia au fost semnalate 225 de asemenea cazuri, iar in Elvetia 33.

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Tugulea Ana-Maria pe 28 Sep 2007, 14:53
    Fizician medical

    Avind in vedere ca se cunosteau de ani de zile efectele negative ale acestui medicament, farmacistii si medicii de familie continua sa-l recomande pentru oricine care vine la farmacie respectiv la cabinet. Cum este posibil asa ceva? Am un caz in familie, un nepotel care la virsta de doi ani a avut otita si i-a fost prescris acest medicament timp de O LUNA! Vi se pare normal?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod