Reguli pentru eliberarea retetelor medicale



Astfel, pentru afectiuni acute precum infectiile cailor respiratorii superioare, enterocolite sau toxiinfectii alimentare, medicul de familie va prescrie un tratament de trei-cinci zile, in timp ce pentru afectiuni subacute, precum alergiile sau urticariile, tratamentul va fi de opt-zece zile.

„Pentru bolile cronice precum hipertensiunea, hepatita cronica sau astmul cronic, tratamentul prescris este pentru toata luna”, explica Remus Lupu, medic de familie. Exceptie fac cei care sufera de diabet zaharat, put‰nd lua medicamente cu reteta de la medic timp de 60 de zile.

Reteta eliberata de medicii din spitale, la externare, cuprinde medicatia pentru maximum 30 de zile. Prescriptia medicala pentru cazurile cronice este valabila cel mult 30 de zile de la emiterea acesteia, iar pentru afectiunile acute si subacute, este valabila numai in primele 24 de ore de la prescriere pentru cei care locuiesc la oras si 48 de ore pentru cei din mediul rural.

Pentru a obtine retete compensate sau gratuite, trebuie sa fiti inscrisi la un medic de familie. In unele situatii, acesta va poate da o trimitere catre un medic specialist care va va acorda reteta corespunzatoare sau va completa o scrisoare medicala pentru eliberarea retetei de catre medicul de familie.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod