Proteina care reface dantura

O echipa de stomatologi au identificat prezenta unei proteine care rol important in refacerea danturii

Studiile sunt in faza incipienta, iar proteina sintetica numita dentonin nu a ajuns sa fie testata in totalitate si vor trece cativa ani pana sa fie aprobata si lansata pe piata. "Putem vorbi despre o abordare noua. Momentan nu mai exista asa ceva. Aceasta proteina ajuta la "reconstruirea" dentinei (un tesut osos care formeaza pulpa dintelui)", sustine David Rosen, coordonatorul studiului.
In noul studiu, cercetatorii de la Univesitatea California din San Francisco si Universitatea din Connecticut au analizat 35 de pacienti programati pentru cel putin doua extractii ale molarilor. Expertii au aplicat dentonin pe molarii care urmau sa fie extrasi si placebo pe ceilalti. Dupa o analiza atenta a dintilor extrasi s-a constatat ca dentonin, proteina nou descoperita stimuleaza formarea dentinei. Nu au fost raportate efecte adverse. Se pare ca aceasta proteina stimuleaza celulele in pulpa dentara, formata din dentina, sustine Rosen.
Dr Dan Meyer, director executiv al Asociatiei Dentara Americana, care este familiarizat cu descoperirile recente sustine ca dentonin "are rezultate promitatoare" ca si modalitate de a regenera dentina "intr-un mod sanatos".
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod