Compensatele cu 90%, subventionate numai pe jumatate



Noile criterii impuse de Nicolaescu pentru compensarea medicamentelor ii scot din minti pe bolnavi din cauza ca multe dintre produsele compensate in prezent cu 90% vor fi transferate in lista cu procent de compensare de doar 50%.

Noile liste cu medicamente compensate vor aduce schimbari nefaste pentru bolnavi. Si asta pentru ca, potrivit noilor criterii impuse de Nicolaescu, multe dintre medicamentele compensate, in prezent, cu 90% vor fi transferate in lista cu procent de compensare de doar 50%.

La intrunirea Comisiei de Strategie Terapeutica din Ministerul Sanatatii, desfasurata la sfarsitul saptamanii trecute, a fost dezbatuta problema noilor liste cu medicamente compensate. O prima concluzie care s-a tras a fost aceea ca multe medicamente compensate cu 90% vor fi transferate pe sublista B, compensata cu 50%. Si asta deoarece s-a decis ca gruparea in liste sa nu se mai faca pe criteriul preturilor, ci tinandu-se cont de grupa terapeutica.
„Se va stabili intai care este cel mai utilizat medicament din grupa terapeutica respectiva. Apoi se va decide ca doar acel medicament sa fie compensat cu 90%, iar restul, daca se afla pe sublista A, sa treaca pe sublista de compensare cu 50%. In acest mod, vor beneficia mai multi pacienti de medicamente. Deocamdata se analizeaza aspectul si se incearca o rearanjare a listelor. Listele trebuie sa fie gata pana la 1 octombrie, urmand ca cei de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate sa efectueze o simulare si sa vada daca banii ajung sau nu. Comisiile de specialitate din Ministerul Sanatatii trebuie sa propuna medicamente care sa ramana sau nu pe liste, tinandu-se cont de criteriile de includere si excludere prevazute in ordinul ministrului sanatatii. Dupa finalizarea acestei etape, Comisia de Transparenta va definitiva listele, pentru ca ele sa fie prevazute in contractul-cadru din anul care vine“, ne-a declarat Vasile Astarastoae, secretar general al Colegiului Medicilor din Romania si membru in Comisia de Strategie Terapeutica.
Desi scopul rocadei din listele de compensate este acela ca medicamentele sa ajunga la toata lumea, bolnavii se vor trezi in imposibilitatea de a-si procura medicamentele, de cele mai multe ori vitale, din cauza sumelor mari pe care vor trebui sa le plateasca pentru achizitionarea tratamentelor compensate cu doar 50%.

Medicamentele scumpe dispar de pe liste
Potrivit unui ordin al ministrului sanatatii, criteriile privind includerea, neincluderea sau excluderea medicamentelor pe listele de compensate se schimba. Astfel, pentru ca un medicament sa fie inclus pe lista de compensate acesta trebuie sa aduca un beneficiu clinic major. Totodata, mai pot fi incluse medicamentele care au aceeasi indicatie terapeutica cu gama de produse existente pentru o anumita afectiune si aduc o reducere a costului terapeutic. La criteriile de neincludere au fost trecute DCI-urile (denumiri comune internationale, medicamente care se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala) care nu sunt destinate tratamentului in ambulator, medicamentele care se elibereaza si fara reteta, precum si DCI-urile care nu aduc niciun beneficiu, nu sunt mai sigure si nu costa mai putin fata de medicamentele deja existente pe piata.
De pe listele cu medicamentele compensate si gratuite vor fi excluse medicamentele depasite terapeutic, precum si medicamentele la care s-au semnalat noi tipuri de reactii adverse. Potrivit noilor criterii din ordinul lui Nicolaescu, de pe listele cu medicamente compensate vor fi excluse medicamentele care pot fi inlocuite de altele aprobate, cu raport cost-eficacitate mai bun pe baza dozei zilnice terapeutice. Excluse vor fi si medicamentele care si-au schimbat statutul de eliberare si au trecut de la statutul de medicamente eliberate numai pe baza de prescriptie medicala la statutul de medicamente eliberate fara prescriptie medicala.

Principiile de compensare a medicamentelor vor fi schimbate. Doar medicamentele cu pret de referinta vor mai fi compensate cu 90%, restul urmand sa treaca pe lista compensata cu 50%. Vasile Astarastoae, membru in Comisia de Strategie Terapeutica din Ministerul Sanatatii
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Misici Aurelia pe 11 Iul 2006, 15:56

    consider ca este o masura care duce la reducerea varstei de viata toti care sunt batrani au o pensie sub nivelul de trai decent si sunt cu probleme de sanatatate iar cei in masura sa-i ajute le creaza doar stari nervoase cred ca inconstient doar vor ajunge si ei pensionari sau nu?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod