Program pentru educarea in planificare familiala a femeilor sarace

Femeile sarace din 11 orase mari din Romania au beneficiat in 2005-2006 de servicii multidisciplinare de informare si consiliere in planificare familiala, adecvate nevoilor lor

Studiile Bancii Mondiale au aratat ca aproximativ 10% din populatia care traieste in orase este saraca. Pe langa dificultatile ridicate de asigurarea celor necesare traiului, familiile sarace au si mai multi copii, astfel incat problemele economice se accentueaza, indiferent de sprijinul obtinut de la stat. Nevoia inca neacoperita pentru servicii de planificare familiala a persoanelor aflate in cuplu este de 40% in cazul femeilor si 37% in cazul barbatilor.
Mai mult, rata avorturilor inregistrate la femeile sarace si cu un nivel de educatie scazut este de doua ori mai mare decat rata avorturilor inregistrate la celelalte categorii de femei. In 11 orase din Romania (Oradea, Timisoara, Cluj-Napoca, Bacau, Iasi, Ploiesti, Constanta, Brasov, Braila, Galati, Craiova) primaria, autoritatile sanitare, de protectie a copilului, de asistenta sociala, de educatie, politia s-au reunit in echipe multidisciplinare de lucru. Fiecare asistent social si chiar politisti care au venit in contact cu familii sarace au distribuit informatii despre dreptul femeilor sarace de a beneficia de consiliere si contraceptive moderne gratuite.
Efortul reunit al autoritatilor si-a demonstrat eficienta prin cresterea numarului de femei care utilizeaza servicii de planificare familiala. Cabinetele care ofera aceste servicii si-au dezvoltat activitatea si totodata au adecvat-o nevoilor clientelor noi (modificarea orarului, diversificarea serviciilor de consiliere etc). In doua orase (Brasov si Oradea) s-a decis infiintarea de cabinete noi. Programul s-a desfasurat intre 2005-2006, in cadrul Initiativei pentru Sanatatea Familiei din Romania, parteneriat dintre Ministerul Sanatatii Publice si Guvernul SUA prin Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala(USAID).
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod