Primul si singurul vaccin contra cancerului cervical, disponibil si in Romania



Primul si singurul vaccin din lume impotriva cancerului cervical ar putea fi disponibil si in Romania, probabil in luna mai 2007, dupa primirea tuturor avizelor necesare. Este vorba de Gardasil, vaccinul produs de compania farmaceutica Merck Sharp & Dohme pentru prevenirea cancerului cervical, leziunilor precanceroase si de risc scazut si verucilor genitale provocate de virusul papilloma uman (NPV) tipurile 6, 11, 16 si 18.
Produsul a fost aprobat de curand de Administratia pentru Alimente si Medicamente din SUA (Food and Drug Administration, FDA).
Este vorba despre un vaccin recombinant tetravalent realizat prin inginerie genetica care nu da reactii adverse si este bine tolerat. "Vaccinul previne cancerul cervical. Este aprobat pentru femeile cu varste cuprinse intre 9 si 26 de ani, dar se poate administra si dupa aceasta varsta daca persoana respectiva are o viata sexuala activa", a declarat prof. dr. Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului "Matei Bals".

Aparitia bolii

Cancerul cervical este declansat de anumite tipuri de papilloma in proportie de 95%. Vaccinul acopera in proportie de 50% aparitia cancerului vaginal, 95% a celui vulvar, 70% a celui anal, 20% a celui orofaringian.
In lume sunt inregistrate doua milioane de cazuri de cancer, apar 510.000 de noi cazuri, iar mortalitatea este de 280.000 de cazuri pe an. Riscul de infectie cu papilloma virus este de 50% in perioada fertila. Adrian Streinu Cercel a subliniat ca in jurul varstei de 50 de ani peste 80% din femei au avut o infectie cu papilloma virus pe care au sim-tit-o sau nu. 74% din pacientii noninfectati cu aceste tipuri de virusuri fac parte din grupa de varsta 15-24 de ani. Cancerul cervical afecteaza grupa de varsta 29-30 de ani. Mecanismul de transmitere a papilloma virusului este prin contact sexual normal sau genital oral, el fiind mai rar la virgine, dar putand sa apara in cazul unui contact fara penetrare.
La barbati infectia poate sa apara intre 25 si 29 de ani. Adrian Streinu Cercel a avertizat ca pentru prevenirea acestei infectii primul screening trebuie facut la trei ani dupa primul contact sexual. Sub 30 de ani trebuie sa se faca frecvent testul Papanicolau, femeile care au avut citologie negativa timp de trei ani pot sa refaca analizele la doi-trei ani, iar la cele in care apare citologie pozitiva - anual. O doza de vaccin costa 120 de dolari, dar pentru instalarea imunitatii este nevoie de trei doze administrate in sase luni. In Romania vaccinul va fi administrat sub denumirea de Silgard si nu este eficace la femeile deja in-fectate.
Este recomandata vaccinarea la 9 ani, nu numai la femei, dar si la barbati. Specialistii au pus in discutie vaccinarea in cadrul programului de vaccinari.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod