Primavara explodeaza hormonii sexuali



Primavara creste pofta de sex, oamenii vorbesc mai mult, sunt mai euforici. Asta si datorita schimbarilor hormonale care au loc in organism. "In aceasta perioada creste concentratia de hormoni sexuali in sange, glandele ii elibereaza mai repede si la intervale mai scurte", explica Victor Lepadatu, endocrinolog la Spitalul Judetean din Braila. Lumina creste libidoul Cel mai important stimul este lumina, factor care influenteaza epifiza, o glanda situata in centrul capului, responsabila, printre altele, si de modificarea comportamentelor sexuale.
"Schimbarea acestora se poate observa cel mai bine in cazul adolescentilor, intrucat acestia actioneaza mai liber, mai instinctual", completeaza dr. Lepadatu. Datorita luminii se modifica si secretia de melatonina, unul dintre hormonii care determina "imperecherea". "Puii tuturor speciilor se nasc primavara, iar studii facute pe hamsteri au aratat ca acest hormon schimba comportamentul sexual primavara", afirma dr. Magda Bajenaru, endocrinolog la Centrul Medical Romar din Bucuresti.
In cazul oamenilor, completeaza specialistul, datele studiilor inca se contrazic pentru ca nu s-au stabilit cu exactitate functiile melatoninei. Ceea ce se stie sigur despre acest hormon este faptul ca ajuta la regenerarea organsimului si este un important antidepresiv. "Avand in vedere ca o cantitate crescuta de melatonina determina un oarecare confort psihic, s-ar putea vorbi si de modificarea comportamentului reproductiv in timpul primaverii", adauga dr. Bajenaru.
Alti endocrinologi sustin insa ca nu se poate vorbi de o "explozie hormonala" si nici de o inmultire a raporturilor sexuale in timpul primaverii, ci doar de o crestere a bunei dispozitii.
"Nu s-a demonstrat cu exactitate acest lucru. Mai mult, nu trebuie ignorat faptul ca organismul abia incepe sa se adapteze schimbarilor climatice si ca unii oameni pot resimti asta ca pe un stres", specifica Carmen Barbu, endocrinolog la Spitalul Elias din Bucuresti. Estrogenii si progesteronii, mai multi in timpul preludiului Hormonii sunt mesagerii chimici ai organismului. Ei sunt sintetizati in glande speciale, situate in diferite locuri din corp si circula prin sange catre celule ale organsimului, denumite celule tinta.
In timpul preludiului sexual, nivelurile de estrogeni si progesteroni cresc datorita stimularii placute a creierului, in timp ce numai gandul de a avea contact sexual cu o persoana neatragatoare din punct de vedere fizic poate inhiba productia de hormoni.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • mariana pe 26 Apr 2006, 09:30
    Primavara explodeaza hormonii sexuali

    Este adevarat ca primavara se intampla toate aceste lucruri si este minunat!

    0
    0

  • ada pe 19 Apr 2006, 19:25
    hormonii

    dau bataie de cap la toata lumea,asta se stie,da cum ii controlam?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod