Nu avem motive de ingrijorare privind gripa aviara

Specialistii ANSVSA ne linistesc

“Nu avem motive de ingrijorare privind cazuri sau suspiciuni de gripa aviara”, a declarat ieri Nicolae Lazar (foto), director la Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). Autoritatile romane au tinut sa linisteasca populatia dupa ce au fost semnalate cazuri de gripa aviara in Ungaria si Rusia.
Specialistii ANSVSA au afirmat ca au intarit masurile care se iau in asemenea situatii si care tin de supravegherea zonelor cu risc.
Autoritatile veterinare au recoltat zeci de mii de probe in fiecare saptamana, pe care le-au analizat. Astazi va avea loc o intalnire la Arad a autoritatilor din zona de vest, situata in apropiere de Ungaria, precum si cele din lunca si delta Dunarii.
Responsabilii de la ANSVSA au precizat ca vor trebui reanalizate zonele de risc care se modifica in functie de temperaturi si migratia pasarilor. De asemenea, vor fi reactivate sistemele de monitorizare, capturare si testare a pasarilor salbatice din Delta Dunarii, cursul Dunarii si toate zonele cu risc major de contaminare.
ANSVSA va spori actiunile de supraveghere a pasarilor domestice si salbatice.

Probe negative la Arad

Toate probele prelevate luni de la cele 20 de pasari gasite moarte la mai multe ferme din Arad au iesit negative la gripa aviara. Pasarile respective au decedat din cauze naturale sau in urma altor boli, iar in judet nu exista suspiciune de gripa aviara. Cu toate acestea, autoritatile sunt in alerta dupa ce a fost identificat virusul la o ferma din Ungaria. “Facem in continuare teste la orice pasare moarta in ferme sau la cele aduse de populatie.
In plus, vom avea un instructaj cu toti angajatii nostri din judet privind prevenirea aparitiei virusului si informarea eficienta a populatiei”, a declarat Viorel Agud, seful Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor din Arad. Pe 21 ianuarie a aparut suspiciunea de gripa aviara la o ferma de gaste din Ungaria, situata la 75 km de granita cu Romania, iar patru zile mai tarziu s-a confirmat. Responsabilii din Ungaria au ucis toate pasarile de la ferma si au izolat zona respectiva.
In urma cu doua zile, s-a mai semnalat un caz de gripa aviara la distanta de 9 km de primul focar, tot la o ferma de pasari. Specialistii din Ungaria au anuntat ca sursa virusului ar fi pasarile salbatice care au trecut prin aceasta zona. De asemenea, in Rusia s-au semnalat trei cazuri de gripa aviara.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod