MS ia masuri de protectie a populatiei privind diabetul de tip II

La ora actuala, in lume, diabetul de tip II este considerat unul dintre factorii cu implicatii negative asupra sanatatii oamenilor. La reuniunea informala a ministrilor sanatatii din statele membre UE, statele in curs de aderare (Romania, Bulgaria) si tarile candidate (Croatia si Turcia) de la Viena, din 25-26 aprilie a.c. s-a discutat mult pe tema identificarii unor programe actiune, care sa fie aplicate in consens, la nivel european, pentru prevenirea si stabilirea determinantelor acestei boli cronice progresive, informeaza biroul de presa al Ministerului Sanatatii

Unele dintre statele membre si-au impartasit experienta in domeniu, altele au propus modalitati de depistare si monitorizare a bolnavilor de diabet, idei care vor fi preluate si in cadrul programele din Romania.
Germania: a intensificat cercetarea in acest domeniu si va pune in practica planul national pentru diabet (pana in anul 2010). Luxemburg: are in derulare doua proiecte privind registrul de depistare al diabetului si noi metode de prevenire a diabetului. Cipru: are un program gratuit de diagnosticare. Propune identificarea cauzelor producerii diabetului (obezitate, tabagism, consum exagerat de alcool, stress, lipsa activitatilor fizice, factori economici). Portugalia: a finalizat un program privind prevenirea diabetului.
Pentru detectarea precoce a diabetului se va pune in aplicare un Plan de control si monitorizare a acestei boli si se va incheia un Protocol intre industria farmaceutica si farmacii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod