Monogamia si infidelitatea sunt dictate de reactiile chimice din creier

Dragostea vesnica si inselatul partenerului sunt controlate de felul in care anumite parti ale creierului raspund la atari stimuli chimici, arata un studiu al Universitatii de stat din Florida. Prin blocarea receptorilor dopaminei un neurohormon ce inlesneste comunicarea intre neuronii din creier , cercetatorii au reusit sa transforme soarecii de camp, obisnuiti sa fie fideli unui singur partener intreaga viata, in animale infidele. In sens invers, s-a reusit legarea afectiva a unui rozator virgin de prima femela care i-a iesit in cale, chiar daca aceasta nu era activa sexual.
Nici macar celelalte femele care puteau sa-i ofere relatii sexuale nu-l puteau indupleca pe soricel, acesta dovedindu-se chiar agresiv fata de avansurile lor. if(typeof(AdServerR)=="undefined")AdServerR=parseInt(Math.random()*Math.pow(10,17)); document.write( '' );
Cercetatorii din Florida au demonstrat astfel ca, dupa prima intalnire amoroasa, o regiune subcorticala din creierului soarecilor, responsabila de comportamentul motivat, nicidecum de cel instinctual, este inundata de dopamina, aceeasi substanta care este responsabila de dependente (inclusiv de persoana iubita) si in cazul omului.
Sub efectul dopaminei, soarecii raman parteneri fideli pe viata, desi au o viata sociala foarte activa si traiesc in comunitati extinse, cu mai multe exemplare laolalta, unde "tentatiile" exista din plin. Deocamdata, nu se stie daca mecanismul descris la soareci este intrutotul valabil si la om. La soareci s-a descoperit ca, dupa o coabitare indelungata, numarul receptorilor de dopamina creste considerabil, pe cand multi oameni se plang ca dragostea scade in intensitate cu timpul. Ceea ce stiu cercetatorii din Florida este ca persoanele cu relatii stabile, de durata, se multumesc cu dependenta respectiva, fiind foarte putin probabil sa devina dependenti de droguri.
In cazul persoanelor fara o legatura stabila, dar care devin dependente de cocaina, aceasta dependenta face ca regiunea creierului responsabila de comportamentul motivat sa nu mai functioneze normal. (B.M.)

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod