Minciuni despre platfus

PULSUL MEDICINEI Un ghem zdravan de idei preconcepute acopera miezul subiectului platfus. O multime de teorii si sfaturi napadesc pe capul oamenilor indemnati sa observe in fiecare zi talpa grasana a bebelusului si apoi sa recurga la tot felul de metode pentru corectarea asa-zisului platfus.
Profesor doctor Mihai Jianu, seful Clinicii de ortopedie si chirurgie a coloanei vertebrale de la Spitalul de pediatrie "Grigore Alexandrescu", lamureste adevarul despre platfus. Pana la 4 ani, 96% dintre copii au piciorul plat.
Este o stare normala si nu trebuie intreprins nimic, fiindca platfusul acesta se vindeca spontan. Grasimea de pe talpa copilului se resoarbe, se retrage si bolta piciorului si apare de la sine scobitura necesara la laba piciorului. Statisticile mondiale au aratat ca 10% din populatia planetei are platfus. Dar doar 2% din aceasta categorie de oameni prezinta platfus dureros si trebuie luate masuri. Scobitura din talpa are un rol. Mersul se compune din 4 faze. Intai este sprijinul pe calcai, apoi rularea talpii, urmeaza calcatul pe varful labei piciorului si 40% din timpul mersului este ocupat de suspendarea piciorului cand talpa nu mai atinge pamantul.
Ei bine, scobitura din talpa preia socul mersului si asigura rularea talpii piciorului pe pamant. Daca omul are platfus nu se executa faza de rulaj, e ca si cand ai pasi cu o talpa de pantof rigida si fara scobitura astfel ca cei cu picior plat obosesc la mers. Piciorul plat nu se vindeca. Unii fac masaj in talpa ca sa creeze scobitura. Prinderea unei batiste cu degetele picioarelor, rularea talpii pe un facalet, mersul pe varfuri, toate asa-zise metode de corectare a platfusului nu au nici o eficienta.
Nici povestea cu talonetele nu are sustinere medicala. Francezii spun chiar ca este nociva, nu numai inutila. Taloneta ridica osul fermur si risca sa strice articulatia din bazin. Taloneta mai curand ar trebui sa poarte alt nume, sustinator plantar. Taloneta eventual l-ar ajuta nitel in mers pe copil pana la 4 ani.
 

Comentarii (19)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • nu va mai obositi pe 2 Iun 2015, 19:34
    sa comentati

    Nu vedeti ca nu va raspunde nimeni! Probabil au decedat din cauza platfusului.....

    0
    0

  • Corina Milu pe 16 Iun 2014, 12:57
    Operatie de platfus

    Am 21 de ani, sunt din Deva si din nastere am platfus la ambele picioare. Nu am avut probleme cand eram mic, alergam, ma urcam peste tot, dar acum nu mai pot face nimic, nu pot alerga, nu pot muncii, cu pot sta foarte mult in picioare. Ma dor gleznele foarte tare, am facut si niste monturi suparatoare. As vrea sa ma operez, am inteles ca dr Andrei Ioan Bogdan face o metoda speciala, unica in Romania cu un surub in glezna si deformarea se corecteaza. S- a mai operat cineva? Doare dupa operatie? Cand poti sa mergi?

    2
    0

  • Mihai pe 13 Mai 2014, 10:22
    Este posibila operatia?

    Buna ziua tuturor, numele meu este Mihai, am 52 de ani, 72 de kg la 1.76m si de cand ma stiu am platfus la ambele picioare. Nu am avut mari probleme pana la 30-35 de ani, dar dupa aceasta varsta am inceput sa am dureri la glezne si la genunchi. Am o cariera militara si mereu am avut dureri, si am avut probleme cand am inceput scoala. In prezent am fost diagnosticat si cu artroza la genunchi, care s-au deformat spre interior. Dr. Andrei Ioan Bogdan mi-a explicat ca aceasta deviere se datoreaza piciorului plat, si ca in prezent este foarte greu de corectat, pentru ca talpa este rigida. Oare in acest moment se mai pot face operatii pentru a corecta aceasta problema?

    0
    0

  • Veveritza188 pe 22 Apr 2014, 14:06
    Platfus la copil.

    Copilul meu in varsta de 3 ani, fetita, a fost diagnosticat de dr. Andrei Ioan Bogdan cu picior plat valg bilateral, ma rog platfus mai simplu. Este mai rau pe partea stg. Eu am observat deformarea de cand a inceput sa mearga, si m-am ingrijorat. I-am luat niste talonete, dar nu s-a rezolvat. Dnul dr. mi-a zis sa stau linistita acum, sa nu ii dau nici talonete, nimic...doar masaj, mers desculta vara, si sport mai tarziu. Eu nu pot sa fiu linistita ca picioarele sunt strambe si ma intreb ce o sa faca fetita mai tarziu? Cum o sa poarte ea pantofi? As vrea sa imi spuneti si parerea voastra daca este bine sa o las in pace si sa o dau sa faca sport.

    0
    0

  • radu pe 10 Mai 2012, 05:00
    sarituri pe varfuri

    Darius, spui ca ti-ai corectat platfusul cu ajutorul sariturilor pe varfuri, imi poti spune te rog cati ani ai ? sa stiu daca are rost sa sar jumate de an sau nu.

    0
    0

  • xulescu pe 16 Sep 2010, 10:01
    platfusul

    platfusul* .....................................scuze

    1
    0

  • cata pe 16 Sep 2010, 09:59
    platfus

    Eu sincer nu am inteles nimic din ce se spune acolo . SE POATE sau nu CORECTA aceasta problema cu platufus daca da.. de la ce varsta nu se mai poate face nimic fara interventie chirurgicala si daca asta ar fi recomandata ???

    0
    0

  • sandra pe 29 Aug 2009, 12:45
    platfus

    Din cauza platfusului eu am si genunchii strambi. Oare se vor stramba si mai rau?!:(

    0
    0

  • necunoscut pe 14 Iun 2009, 11:45
    prin ce metode se poate ameliora?

    am si eu o inttrebare,am 20 de ani si am purtat ghete ortopedice,putin timp..,am citit ca se poate rexolva prin operatie chirurgicala,care sunt riscurile,dar beneficiile?...as vrea sa stiu daca intradevar asa s-ar putea rezolva....sau prin care alte metode.......astept un rasp ...va multumesc

    0
    0

  • ely pe 3 Iun 2009, 22:48
    ce pot face?

    vreau si eu sa pun o intrebare,cum pot corecta platfusul?Am 14 ani si trebuie sa port numai o anumita incaltaminte deoarece daca cumpar adidasi cu scobitura ii prapadesc in doar cateva saptamani

    1
    0

  • crista pe 19 Mar 2009, 11:28
    platfus la 4 ani

    vad cum dulceatza mea de numai 4 ani ajunge sa aiba picioarele in X si fiind fetitza cred ca nu o sa-i placa sa fie o d-soara icsata.Nu vreau sa-mi spuna mai tarziu ca am fost o mama neglijenta si nu am incercat sa fac nimic.Dr.mi-a spus ca nu are rost sa chinui copilul,daca nu are acuze de nici un fel sa o las in pace. Ajutooor.Sunt asistenta medicala si ma simt complet neputincioasa fata de copilasul meu

    1
    0

  • clau pe 16 Feb 2009, 15:55
    mda

    Mda. Atunci poate ne explica domnul doctor cum e si cu coloana vertebrala si socurile care le "simte" datorita platfusului? Sincer, mie mi se pare o aberatie sa nu incerci sa corectezi, numai pentru ca inca nu ai dureri. Nu ai acum, dar mai incolo??? Mai apoi, se "prabusesc" gleznele, piciorele vor avea forma de X, oasele bazinului vor fi si ele compromise, mersul va fi afectat, nu este asa domnule doctor Jianu? Asta de ce nu o spuneti? Ce facem, stam si asteptam sau incercam sa nu ajungem la asa ceva prin purtarea sustinatorilor plantari si prin gimnastica medicala? As aprecia un raspuns din partea unui specialist, dar nu unul de genul: "daca nu are dureri copilul, este in regula, lasati-l asa!"!!!! Multumesc frumos!

    0
    0

  • bogheanu alexandra pe 28 Nov 2008, 11:06
    Acum 2 zile am descoperit k am platfus

    Nu stiu ce sa mai cred... sunt foarte multe opinii cu privire la aceasta boala! Eu am 18 ani si abia acum am descoperit ca am platfus! Vreau sa dau la academia de politie si am inteles ca nu te primesc daca ai asa ceva! Am mers la doctor am intrebat si mi-au spus ca acesta poate fi corectat tot prin aceleasi mijloace specificate mai sus.

    4
    0

  • Darius pe 4 Oct 2008, 21:08
    Am avut platfus

    Nu e adevarat faptul ca platfusul nu se poate corecta... cand profesorul meu de antrenamente a vazut ca am platfus mi-a recomandat sa imi rulez talpa piciorului pe un sucitor sau o coada de matura (sau ma rog, orice alta bara rigida) si sa fac cat mai multe sarituri pe varfurile picioarelor (aproximativ 1000 pe zii... faceam eu)... si facand exercitiile acestea zilnic mi-am corectat platfusul in 5 luni de zile...

    1
    0

  • Ionut pe 28 Mai 2008, 13:57
    si eu am platfus

    Eu am platfus. Dar nu stiu daca pana acum am simtit lucrul asta ca pe ceva nociv. Din fericire nu am avut probleme sau poate ca nu mi-am dat eu seama ca sunt din cauza platfusului! Ma plimb cu prietena si 3 ore pe zi si nu simt nici o oboseala a picioarelor si daca as simti ar fi ceva normal (totushi dupa 3 ore... ) M-as numara printre acei "norocosi" care au platfus si nu ii afecteaza cu nimic?

    3
    0

  • fetita pe 13 Apr 2008, 11:30
    Despre platfus

    Si eu am avut la 7 ani si am facut gimnastica medicala. Au fost cateva exercitii foarte usoare. Acum am scobitura iar ce se spune in articolul de mai sus "a plattfusul nu se vindeca" este o minciuna. Gimnastica medicala trebuie facuta de la varste mici (6-7 ani)

    1
    1

  • huludet mihaela pe 31 Mar 2008, 15:45

    Am o fetita de 7 ani care cred ca are platfus. Scobitura la picior este f.mica. Nu se plange de dureri la picioare cand merge dar are mersul rau. Merge cu varful piciorului in interior. Se poate corecta? Daca da, sfatuiti-ma cum.

    0
    0

  • ema pe 16 Nov 2006, 22:14
    stiu cum e

    la fel e si incazul meu, doar ca dupa 30 de minute de mers durerea e ca un cutit infipt in talpa si adesea de abia ajung pana undeva unde sa pot sta jos.

    0
    0

  • manole roxana pe 1 Mar 2006, 15:24
    rugaminte

    Buna ziua va rog sa imi recomandati un medic ortoped bun care imi va spune ce sa fac pentru ca am dureri destul de mari in timpul mersului din cauza platfusului ; multumesc !

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod