Migrena copiilor se confundă cu epilepsia

Copiii din familii în care mama sau tatăl suferă de migrenă sunt predispuşi la această afecţiune. Boala se poate declanşa devreme la băieţi - respectiv după vârsta de 5 ani, iar la fete apare în jurul pubertăţii, când au loc modificări hormonale în organism. Fără un diagnostic corect, părinţii pot intra în panică pentru  că migrena la copii se confundă uneori cu epilepsia.

Părinţii ignoră plângerile
Cei mai mulţi părinţi ignoră simptomele migrenei şi nu pot să creadă că un copil poate să aibă această afecţiune. Ei pun durerea de cap pe seama alimentaţiei sau pe stresul de la şcoală. De multe ori, când medicul le spune despre ce este vorba, părinţii rămân miraţi.
"Un copil spune, de obicei, că îl doare capul, alteori stă posac, nu are chef de nimic, se retrage, nu se joacă. La el, durerea de cap poate să nu fie însoţită de toate simptomele. Ele pot apărea pe parcurs. La 5 ani este mai greu să pui pentru prima dată diagnosticul. Chiar dacă are toate caracterele migrenei, trebuie făcută o electroencefalogramă şi un examen de rezonanţă magnetică, pentru că poţi să depistezi unele modificări. Rar se pot descoperi şi tumori", ne-a declarat prof. dr. Sanda Măgureanu, şefa Clinicii de neurologie psihiatrică de la Spitalul de Psihiatrie "Al. Obregia" din Bucureşti.

Vărsăturile şi somnul calmează durerea
"Migrena se caracterizează printr-o durere care pulsează.
Copilul va spune că îi bate ceva în cap. Ea apare intermitent, în episoade separate, libere de intervale dureroase, spre deosebire de o durere de cap continuă, caracteristică în tumori cerebrale. Durerea porneşte din zona occipitală şi se propagă frontal. Ea poate să fie însoţită de greaţă şi vărsături, are manifestări senzoriale vizule. Poate să se manifeste prin lipsa vederii într-un anumit punct, prin musculiţe luminoase sau pot apărea dureri motorii şi slăbiciune generală. Apare hiperexcitabilitatea la lumină şi la zgomot. Dacă reuşeşte să vomeze se linişteşte, iar dacă doarme se poate trezi într-o stare foarte bună", ne-a mai declarat prof.
dr. Măgureanu.

Boala are forme atipice
La copii poate să apără o formă atipică de migrenă: epilepsia abdominală, care este o cauză neurologică de dureri abdominale şi se caracterizează prin episoade repetate de vomă şi disconfort abdominal, care pot să dureze ore şi chiar zile. Aceste episoade debutează între 3 şi 5 ani şi abia mai târziu iau aspectul tipic de migrenă. Ea se poate confunda cu epilepsia, pentru că ambele afecţiuni produc modificări pe encefalogramă. Amândouă evoluează în crize şi reacţionează la medicamente similare.

Tratamentul migrenei este mai ales cel medicamentos, recomandat de medic. La copii nu trebuie început cu ceva puternic, cum ar fi antiepilepticele.
Tratament nu se dă tot timpul, pentru că migrena este o boală de lungă durată, ci se administrează câte 6 luni. Apoi, există şi un tratament igieno-dietetic: se evită mâncărurile cu prăjeală, activitatea zilnică şi somnul trebuie să fie regulate, iar viaţa lipsită de stres. Tratamentul răreşte episoadele şi le ameliorează, dar migrena rămâne o boală de lungă durată. Ea se stinge la băieţi mai repede, după adolescenţă, iar la fete spre menopauză.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod