Masuri luate pentru prevenirea imbolnavirilor de gripa aviara

Avand in vedere confirmarea unui focar de gripa aviara in localitatea Pruni, comuna Mogosoaia, judetul Ilfov, conducerea Ministerului Sanatatii a convocat ieri, 21 martie a.c, conducerile directiilor de sanatate publica Ilfov si Bucuresti

Directorul DSP Ilfov, dl. Dan Blendea a informat conducerea MS cu privire la masurile care au fost deja luate in judet pentru prevenirea unor eventuale imbolnaviri. Astfel: in substatia de ambulanta din localitatea Magurele, judetul Ilfov, a fost instituit un centrul de permanenta provizoriu. este realizata supravegherea epidemiologica a teritoriului in zona suspectata si in zonele limitrofe toti cei 6 medici de familie din zona au fost alertati si instruiti cu privire la managementul cazului a inceput tratamenul profilactic cu Tamiflu al persoanelor din gospodaria unde a fost inregistrata suspiciunea si a personalului de interventie din eventualul focar informarea populatiei este realizata in permanenta de catre un asistent comunitar si unul de igiena din cadrul DSP Ilfov Director DSPMB, dl.
Adrian Neacsu a declarat ca si directia de sanatate Bucuresti a inceput sa ia o serie de masuri in special in ceeea ce priveste: -educarea si informarea populatiei. Repezentantii DSPMB au pregatit o serie de pliante cu informatii despre gripa aviara si masurile care trebuie luate de populatie pentru prevenirea imbolnavirilor. Acestea vor fi distribuite in scoli. De asemenea, pentru informarea populatiei, cei 21 de asistenti comunitari vor ajunge in comunitatile de rromi. - vor fi supravegheate zonele din Capitala unde exista gospodarii unde se cresc pasari -se vor reinstrui medicii de familie, precum si medicii din statiile de ambulanta si directorii spitalelor de urgenta si a celor de boli infectioase - se vor cauta solutii pentru infiintarea in Bucuresti a centrelor de permanenta -in zonele limitrofe jud.
Ilfov medicii din reteaua de medicina scolara au fost instruiti pentru supravegherea epidemiologica zilnica a elevilor. Specialistii de sanatate publica declara ca, in aceasta perioada, o importanta deosebita o constituie educarea si informarea populatiei cu privire la masurile care trebuie luate pentru prevenirea imbolnavirilor. Astfel, trebuie ca populatia sa stie ca este necesara: - spalarea cu apa si sapun a mainilor dupa contactul cu pasari; - evitarea contactului direct, fara echipament de protectie, cu pasari moarte - anuntarea imediata si solicitarea autoritatilor sanitar-veterinare pentru colectarea cadavrelor de pasari si eventuala sacrificare a celor vii contacte; -interzicerea consumului de pasari care au fost in contact cu pasarile infectate/moarte precum si a oualelor de la pasarile infectate; - evitarea contactului cu suprafetele sau obiectele contaminate cu dejectiile pasarilor; -evitarea automedicatiei in situatia aparitiei unor simptome de infectie acuta respiratorie, stare febrila, si solicitarea unui consult medical In aceasta perioada medicii ne recomanda prezentarea la cabinetul medical sau solicitarea ambulantei in cazul aparitiei simptomelor specifice gripei, in special tuse, dificultate in respiratie si la inghitire, febra foarte mare etc.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod