Malformatii de cord la copii operate de chirurgi americani



Opt copii din Iasi, cu varste cuprinse intre 1 si 9 ani, vor primi o noua sansa la viata. Diagnosticati cu malformatii congenitale ale cordului, acestia vor fi supusi unor operatii complicate, conduse de o echipa de trei medici chirurgi din Statele Unite ale Americii. "Colaboram cu doctorii din Charlotte, North Carolina, din 2002. In fiecare an organizam una sau doua intalniri in care facem schimb de experienta. Medicii din America ne ajuta la partea de diagnostic, dar si in timpul operatiilor, in cazul unor tehnici care nu sunt practicate in Romania", a precizat prof.
univ. dr. Grigore Tinica, directorul general al Centrului de Cardiologie Iasi. In cele patru zile cat vor sta la Iasi, americanii vor efectua 2-3 operatii zilnic, fiind specializati in chirurgia cardiovasculara pediatrica. Copiii care vor beneficia de ajutorul medicilor americani au fost selectati deja de personalul Centrului de Cardiologie. "Costurile interventiilor sunt suportate de unitatea noastra. Daca in Statele Unite operatiile de acest tip se ridica la 60-65 de mii de dolari, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate nu ne deconteaza decat 80-90 de milioane de lei pentru fiecare caz.
Din pacate, chirurgia cardiovasculara, in general, si chirurgia cardiovasculara pediatrica, in particular, sunt foarte putin apreciate si sprijinte de catre autoritatile romane", a adaugat prof. dr. Grigore Tinica.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod