L-au scapat de cocoasa



Medicii ortopezi de la Spitalul "Marie-Curie" din Bucuresti au operat, pentru prima oara in Romania, un baietel de un an si jumatate, cu o forma grava de scolioza, afectiune care deformeaza coloana vertebrala.

Datorita intereventiei precoce, specialistii au reusit sa ii aduca la normal coloana deformata in doua locuri. Dupa doua saptamani de spitalizare, Mihnea Tabara se va putea intoarce cu mama sa la Iasi.

Diagnosticarea precoce, esentiala pentru reusita operatiei

Desi s-a nascut normal, baietelul a suferit o deformare a coloanei la varsta de numai sapte luni.

"Atunci a aparut prima curbura in zona toraco-lombara.

Dupa alte opt luni, coloana s-a deformat si in zona toracala, diformitatile avand 61, respectiv 45 de grade", explica Gheorghe Burnei, medic primar ortoped, seful echipei de specialisti care a realizat interventia.

Parintii lui Mihnea au observat problemele copilului din timp, iar diagnosticarea precoce a permis medicilor sa efectueze o interventie reusita. "Multi parinti observa astfel de probleme atunci cand micutul nu mai poate fi operat. Dupa 2 ani, coloana copiilor devine rigida si nu se mai poate indrepta", mai spune dr.

Burnei.

Pentru a depista precoce scoliozele infantile, este bine ca parintii sa fie foarte atenti atunci cand fac baie copilului, precum si la postura acestuia.

"Atunci cand il spala pe spate, orice proeminenta pe care o observa trebuie sa le dea de gandit si sa se prezinte cu micutul la medic. Consultul la specialist poate salva copilul de la un handicap pe viata", atentioneaza medicul.

Viata pacientilor, prelungita cu 30 de ani

Avantajele unei interventii precoce sunt multiple, sustin specialistii: dispare riscul unor probleme cu inima, splina, rinichii sau plamanii, iar viata pacientilor operati din timp se poate prelungi cu 30 de ani.

"Daca este corectata, boala nu mai revine si dispar tulburarile pe care le-ar putea provoca o proasta pozitionare a organelor interne", completeaza medicul.

Interventia consta intr-o incizie facuta pe coloana si in implantarea unor dispozitive speciale (carlige, suruburi, bare si fixatoare) din titan, menite sa ajute la redresarea coloanei.

"Aceste instrumente sunt bine acceptate de organism, insa costul lor este destul de mare, ajungand la aproximativ 5.000 de euro", adauga medicul.

Recuperarea postoperatorie consta in prezenta la control din sase in sase luni si in efectuarea unor exercitii speciale.

Daca sunt depistate din timp si nu depasesc 45 de grade, aceste deformari ale coloanei pot fi indreptate si fara interventie chirurgicala.

Medicii folosesc in aceste cazuri orteze, recomanda gimnastica medicala si corectarea pozitiilor proaste cu care se obisnuiesc micutii.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod