Jocurile video sporesc acuitatea vizuala



Jocurile video, socotite a favoriza obezitatea si agresivitatea copiilor, se pare ca au un avantaj: sporesc acuitatea vizuala a jucatorilor. Aceasta calitate a fost demonstrata de un studiu al Universitatii din Rochester (statul New York), care a descoperit ca acuitatea vizuala a celor ce dedica mai multe ore pe zi jocurilor de actiune creste cu circa 20 la suta. "Dupa numai 30 de ore de jucat, subiectii aveau o crestere substantiala a capacitatii de focalizare si puteau vedea figuri precum cele desenate pe panourile de control din cabinetele oftalmologice mult mai clar, chiar si atunci cand figurile erau inghesuite pe un ecran", afirma un cercetator.
La experiment au fost supuse doua grupuri de tineri, unii pusi sa joace vreme de o luna, cate o ora pe zi, un joc de actiune, iar altii, banalul Tetris, care necesita aranjarea unor grupuri de patratele care coboara cu o viteza tot mai mare din susul monitorului. In cazul celui de-al doilea grup, nu s-a constatat nici o imbunatatire a vederii. In schimb, cei care au jucat Unreal Tournament (un shooter - joc in care trebuie sa-ti impusti rapid adversarii) au avut rezultate mult mai bune la testele oftalmologice de la sfarsitul experimentului.
Culmea e ca jucatorii prezentau si imbunatatiri ale vederii periferice, foarte putin sau deloc solicitate in timpul jocului. Aceasta s-ar datora faptului ca jocurile de actiune nu sunt un simplu antrenament pentru muschii oculari, ci modifica felul in care creierul proceseaza activitatea vizuala, cred cercetatorii. (B.M.)
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod