Iodul si graviditatea

Nu trebuie uitat faptul ca, desi in Romania exista zone cu deficit endemic, dar moderat de iod, totusi 30 de judete ale tarii prezinta carente de iod in apa, in sol etc. Asistent universitar doctor Monica Gheorghiu, medic primar endocrinolog la Institutul Parhon, spune: "Femeile gravide din aceste zone unde iodul este in deficit trebuie sa ia iod, caci este foarte important in timpul sarcinii". Fatul preia iod de la tiroida mamei, e drept, in cantitate mica, dar foarte importanta, fiindca se previne un grad de intarziere mintala ce apare la fatul cu prea putin aport de iod.
Femeile gravide din zonele cu carente de iod daca nu iau iod sau sunt hipotiroidiene, fara sa corecteze saracia de hormoni tiroidieni, ei bine, acestea nasc copii cu grad de inteligenta mai scazut. Se mai intampla un lucru periculos, gravida cu hipotiroidie, cea care inghitea pilule cu hormoni tiroidieni zilnic, e sfatuita de diversi nepriceputi sa nu mai ia pastila cu hormon tiroidian, fiindca, pasamite, in timpul sarcinii nu e bine sa te tratezi cu medicamente. Zicere total gresita. In primul rand, pastilele ce se iau zilnic in hipotiroidie sunt un hormon natural, identic cu hormonul tiroidian fabricat de organism.
Intrerupand in perioada sarcinii complet eronat tratamentul cu hormoni tiroidieni, femeia poate ajunge intr-un stadiu avansat de hipotiroidie, poate avorta, exista riscul de a avea o nastere grea, fatul nu are greutate corespunzatoare, iar indicele lui de inteligenta este mai mic. Endocrinologul este cel care stabileste strategia tratamentului, dar, de regula, femeia cu hipotiroidie in timpul graviditatii ia cu 30%-50% mai mare doza de hormoni tiroidieni. Daca femeia are exces de secretie tiroidiana, deci e hipertiroidiana, e bine sa fie tratata inainte de sarcina, sa i se transforme hipertiroidia in hipertiroidism, care se trateaza mai usor prin administrare de hormoni naturali de substitutie din cutie.
Ceva totusi este interzis, si anume in timpul graviditatii nu se administreaza iod radioactiv.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • veronika pe 2 Mar 2008, 15:22
    Simptomele sarcii

    Vreau sa aflu mai multe despre aceasta. Deoarece sunt in aceasta situatie si mie frica ... multumesc

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod