Invazie de gandaci zburatori si de bucatarie



Temperaturile ridicate din ultima vreme au contribuit la inmultirea mustelor, a gandacilor de bucatarie si a gandacilor negri, zburatori, a capuselor si puricilor. Dincolo de sila pe care ne-o provoaca aparitia acestora, specialistii atrag atentia asupra faptului ca o parte dintre insecte transmit viroze sau alte boli de sezon.

„Canicula favorizeaza inmultirea mustelor, a gandacilor de bucatarie si a capuselor, dar nu favorizeaza tantarii, care au nevoie de acumulari de apa ca sa se inmulteasca”, explica fenomenul doctorul Klaus Fabritius, de la Institutul de Sanatate Publica Bucuresti.

Inchideti fereastra si duceti gunoiul

Medicul spune ca la grabirea ciclului de reproducere a insectelor contribuie caldura si reziduurile menajere.

Sunt de acord cu el reprezentantii firmelor specializate in dezinsectie, care au vazut multe case infestate la viata lor.

„In ultima vreme suntem asaltati de cereri de la cetateni care vor sa scape de gandaci. Problemele mai mari sunt la bloc, unde esti dependent de gradul de curatenie al celuilalt. Unii tin gunoiul menajer mai mult timp in casa si asta ii afecteaza si pe vecini”, explica Mircea Vintila, directorul firmei MIR 95 Service din Giulesti, care face dezinsectii.

Daca impotriva gandacilor rosii de bucatarie se mai gasesc solutii, gandacii negri zburatori nu prea au leac, dupa cum sustine reprezentantul firmei de dezinsectie G&M2000, Petru Balanescu.

„astia zboara, nu prea ai cu ce sa dai impotriva lor, pentru ca stau in spatiile verzi si vin noaptea, atrasi de lumina. Solutia ar fi sa tinem ferestrele inchise. Dar, intr-adevar, am constatat ca, in ultima vreme, s-au speriat rau de ei toti, si cetatenii, si detinatorii de spatii comerciale”, explica Balanescu.

Dezinsectia, taxata pe metrul patrat

Firmele de profil calculeaza pretul unei dezinsectii in functie de suprafata casei, dar si de gradul de infestare. „Mai intai vizitam locul si apoi negociem pretul”, spune Mircea Vintila. Firmele incearca sa-i convinga si pe vecinii beneficiarului dezinsectiei sa adopte aceeasi metoda, ca sa fie siguri de reusita actiunii.

„Pentru ca noi oferim si garantie la lucrare, de aceea preferam sa facem si ghena gratuit, dar sa stim ca substanta cu care am dat si-a facut efectul”, completeaza Vintila. Pretul perceput pentru un apartament de doua camere la bloc variaza intre 25 si 40 de lei noi, in functie de gradul de infestare si de substanta folosita. Pretul pe metrul patrat oscileaza intre 0,09 si 0,17 lei.

Specialistii spun ca este necesar ca dezinsectia sa se faca in doua sedinte, la distanta de 14-30 de zile cel mult, pentru omorarea insectelor si apoi a larvelor ramase. Substantele folosite nu afecteaza locatarii sau animalele de companie, asigura firmele de profil.

Cea mai buna substanta costa 100 de lei si are consistenta gelatinoasa, efectul ei dureaza pana la un an.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod