Inima barbatilor, mai mare decat a femeilor

Indrumar de anatomie

Considerata cel mai important organ muscular din corp, inima asigura circulatia sangelui in organism, cantareste in jur de 340 de grame la barbati si ceva mai putin la femei. Este situata in partea stanga a pieptului, iar marginea dreapta a inimii se gaseste cu aproximatie in spatele sternului, motiv pentru care durerile anginoase se simt in aceasta zona. Organul este impartit in patru camere - 2 atrii si 2 ventricule, despartite prin valve (asigura circulatia unidirectionala a sangelui prin inima).

In primul rand, inima pompeaza sangele prin principala artera din organism (artera aorta) catre tesuturi, furnizandu-le oxigen si substante nutritive. Apoi sangele se intoarce la inima prin vene, care il directioneaza spre plamani pentru a fi reoxigenat.
La un adult, frecventa cardiaca cand sta este de circa 70 de batai pe minut. Totusi, inima poate sa bata si de trei ori mai repede - peste 200 de batai pe minut, cand se depune un efort fizic intens. Tinerii au o frecventa cardiaca mai rapida decat adultii.
Sugarii ajung la 120 de batai pe minut, iar un copil de 10 ani, spre exemplu, la 90 de batai pe minut. Multi atleti au adesea frecventa cardiaca mai scazuta (40-60 de batai pe minut) fiindca antrenamentul fizic face inima mai puternica si permite acesteia sa pompeze aceeasi cantitate de sange cu mai putine contractii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod