Infectiile virale cresc riscul de hipertensiune la gravide

Infectiile virale, inclusiv cele herpetice sunt asociate cu un risc crescut de hipertensiune arteriala pe perioada sarcinii, potrivit unui nou studiu.
Hipertensiunea arteriala este o problema cu care se poate orice femeie la prima nastere, aceasta aparand in peste 10% din cazuri. Este foarte important tratamentul, deoarece in caz contrar se poate ajunge la eclampsie (convulsii asociate cu hipertensiunea arteriala care sunt asemanatoare cu o criza de epilepsie), care ameninta atat sanatatea mamei, cat si a fatului.

O echipa de experti de la Universitatea Adelaide din Australia au efectuat studiul pe o perioada de 10 ani, in care au monitorizat peste 1300 de bebelusi.
Ei au depistat prezenta unui acid nucleic viral in probele de sange luate de la 1326 de nou-nascuti.

Concluziile specialistilor arata ca daca femeile insarcinate sunt expuse infectiilor virale, in special la cele din familia virusurilor herpetice, sunt mai predispuse la a dezvolta preeclampsiei si de a naste prematur.

"Aceste descoperiri ne vor permite sa aprofundam existenta acestei legaturi intre expunerea virala pe timpul sarcinii si susceptibilitatea genetica pentru a contracara problemele din timpul sarcinii, precum hipertensiunea arteriala, nasterea prematura si paralizia cerebrala", adauga Alastair Mac Lennan, coordonatorul echipei.


Expertii australieni considera ca aceasta descoperire ne va ajuta sa intelegem mai bine fluctuatiile valorilor tensiunii arteriale pe perioada sarcinii.

Rezultatele studiului au fost publicate in Jurnalul Britanic de Obstetrica si Ginecologie.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod